Ноктите могат да ни кажат много повече за здравето ни, отколкото предполагаме. Понякога не си даваме сметка, че измененията в тях, различните цветове, структурата на нокътя или особеностите в него са предизвикани от подлежащи състояния, някои от които могат да са дори по-сериозни. 

Ноктите растат от нокътната матрица, разположена под кутикулите на ноктите. С израстването им новите клетки се втвърдяват постепенно, като стават плътни и твърди. Понеже ноктите растат бавно, в тях може да се отразят различни промени, продиктувани от вътрешното състояние на организма.

За какви здравословни проблеми подсказват измененията в ноктите?

Пожълтелите нокти могат да говорят за гъбична инфекция

Жълтите петна и участъци по ноктите много често са предизвикани от гъбички. Този тип инфекции предизвикват обезцветяване и втвърдяване на нокътя. Най-често срещани са по ноктите на краката, но могат да се появят и по ръцете. Тези инфекции са много упорити и често изискват много усилия, докато бъдат овладени. 

Ниски нива на кислород в тялото

Ако върховете на пръстите и ноктите ви посиняват, това може да означава, че в кръвта ви има недостатъчно количество кислород. Необходима е консултация с лекар и изследвания, за да се установи причината. Тя би могла да е свързана с различни състояния на белия дроб или сърцето. Ако е налице белодробно или сърдечносъдово заболяване, транспортът на достатъчно кислород до тъканите може да е нарушен. Това може и да е причината за посиняването на ноктите и пръстите. 

Заболявания на бъбреците могат да причинят промени в цвета на ноктите

При някои бъбречни заболявания се наблюдават бели петна и обезцветяване на ноктите в основата им около кутикулите. Останалата част от ноктите е оцветена в червено-кафяво. Причините за промените в оцветяването не са напълно изяснени. Едно от предположенията е, че се наблюдава заради натрупването на определен хормон, стимулиращ мелатонина. 

Чернодробни заболявания

При някои заболявания на черния дроб се наблюдава подобно на гореспоменатото оцветяване на ноктите – бяло и бледо в основата и кафяво към розово в краищата. В някои случаи ноктите могат да заприличат на натрошено стъкло с много резки. 

При недостиг на протеини в кръвта

При различни състояния, свързани с недостиг на протеини в кръвта, по ноктите могат да се появят резки и линии. Най-често те са бели продълговати участъци, които не израстват с израстването на нокътя, а остават на място. В повечето случаи се появяват на показалеца, средния или безименния пръст. Могат да изчезнат временно при натиск, а след това да се появят отново.