Политическото решение, което взе ГЕРБ за намаляване на ДДС за доставките на храна по домовете, ще свие приходите от този вид косвен данък с 15 млн. лв. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на брифинг в парламента след среща с браншовите организации.

В момента се разглежда законът за ДДС в парламента и между първо и второ четене ще предложим поправка, с която да се намали на 9% ставката за храната, която се доставя по домовете. Вероятно в зала текстовете ще влязат за гласуване още следващата седмица", каза още Дариткова.

Очаква се по-ниският данък добавена стойност за храната за вкъщи да е в сила до края на 2021 г., докогато действа и намалението за заведенията и ресторантите.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов публикува видео във Facebook, в което казва, че е „разпоредил yтpe нa мoитe дeпyтaти дa paзглeдaт възмoжнocттa ДДC нa pecтopaнтитe зa xpaнитe, ĸoитo paзнacят пo ĸъщитe, дa cтaнe cъщo 9%, ĸaĸтo e пo caмитe pecтopaнти“.

Припомняме, че от лятото на 2020 г. ДДС върху храната, виното и бирата, които се сервират в заведенията, също бе намалена от 20 на 9%. И това се случи отново след разпореждане на министър-председателя.

Срещу намалението на ДДС за заведенията остро се противопоставиха бившият финансови министър Владислав Горанов и председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. И този път Стоянова не е твърдо „за“ намаляването на данъчната ставка.

Продължавам да считам, че диференцирането на ставки не е добро решение за държава като България. И не случайно и миналото намаление за заведенията беше гласувано със срок. В една такава противоепидемична обстановка е много по-важно хората вместо да ходят в ресторантите, да получават храната си вкъщи", каза председателят на бюджетната комисия.

Тя твърдо обяви, че за други браншове не се предвиждат диференцирани ставки по ДДС.