Първият етаж на отделението за палиативни грижи на Комплексния онкологичен център на улица „Стоян Заимов“ става сектор за лечение на пациенти с Ковид-19. Новото отделение вчера е одобрено от Регионалната здравна инспекция и от неделя започва да приема болни от коронавирус с изразена клинична картина, обясни управителят д-р Камен Кожухаров. За тях ще се грижи персонал от Онкоцентъра.

Лежащите сега на първия етаж пациенти ще бъдат преместени на втория и при тях се влиза от задния вход на сградата в квартал „Родина“. За болните от Ковид-19 ще се влиза от страничния вход, а персоналът ще ползва централния вход.
Новото отделение е отговор на рагистрираните през последните дни резки скокове на диагностицирани носители на коронавирус. Само вчера в региона бяха установени нови 129 заразени. Това е първото надхвърляне на психологическата граница от 100 инфектирани дневно, но ако тенденцията се запази, няма да е последното. 11 от тях са настанени в трите болници в Русе и това доведе до запълване на капацитета на трите болници в града.
За жалост още един човек загуби живота си в битка с вируса. Това е 75-годишен мъж, настанен в болница „Канев“ в тежко състояние и с тежки придружаващи заболявания.
Повишаващата се заболеваемост е комбинирана и с друг утежняващ положението ефект. Част от болните идват няколко дни след развиването на симптомите на заболяването, след като са опитвали да се справят със заразата у дома с помощта на чай, витамини, аналгетици и антибиотици, ракзаха пред „Утро“ медици. Това обаче само затруднява лечението им и увеличава нужните за него медицински ресурси. Така се стига до претоварване на болничния персонал, което не може да продължи до безкрайност. 
Болница „Канев“ разполага с 62 легла за лечение на пациенти с коронавирус и всички са заети. Персоналът в двете специализирани отделения обаче не достига и се налага лекари и медицински сестри от други отделения да помагат на колегите си.
В болница „Медика Русе“ вече функционират 41 специализирани легла, след като преди няколко дни беше преустроено цял един етаж, в който беше разположено вътрешно отделение и кардиология.
Напрежението и там е голямо заради резкия ръст на заразените. 
Само от неделя вечерта до сряда вечерта, когато беше пуснато в действие новото отделение с 16 легла, са приети над 20 пациенти с Ковид. Това е наложило в сряда да бъдат върнати три линейки от Разград със заразени пациенти.
Новото в болницата е, че разполага с новите бързи антигенни тестове и изследва всички постъпващи на лечение.
Тестовете са надеждни и показват наличието на инфекция. Където резултатът е положителен, правим и PCR проби, съобщи управителят на „Медика Русе“ д-р Ивелин Йоцов.
В Белодробната болница всичките 36 легла са запълнени. 
Набираме доброволци за немедицински дейности, каза управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев. Целта е да се осигури нормална работа в отделениета, тъй като в момента персоналът се задъхва.
Налага се в дневните смени да има по 3-4 доброволци, които няма да имат достъп до обособеното Ковид отделение. Те ще бъдат облечени със защитни костюми и задачата им ще бъде да придружават пациенти за изследвания, да мерят температурата на влизащите в поликлиниката хора, да ги насочват към кабинетите и да участват в почистването и дезинфекцирането на коридорите, в разнасянето на документация, материали и други. Доброволците ще работят в най-натовареното време в Белодробната болница - от 9 до 15 часа, каза д-р Дачев.
За три дни всичките 16 легла за пациенти с коронавирус се запълниха и в Многопрофилната болница в Бяла. До понеделник заетостта им беше 45%, но сега тя вече е 100%, посочи началникът на медико-информационния отдел Димитър Димитров. 
Сред персонала няма заразени, но хората там също не достигат и се налага една медицинска сестра на смяна да обслужва всичките 16 пациенти.
Спазвайте всички въведени противоепидемични мерки и ограничения, апелираха вчера от Областния оперативен щаб.
Същия призив отправиха и медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, които в 20 часа снощи излязоха пред сградата със запалени светлини на телефоните си. Към тях се присъединиха лекари, медицински сестри и санитари от лечебни заведения в целия регион. Светлинната акция е по идея на временно изпълняващия длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб Свилен Иванов, който прикани русенските медици и гражданите да последват столичните лекари и техния флашмоб отпреди дни.