Усложнената обстановка, предизвикана от разразстването на случаите със заразяване с коронавирус, продължава да проваля предвидени в културния афиш на Русе събития. 
Поради опасността от Ковид-19 и карантинните мерки, обявени от здравния министър за повечето български ученици, се отменя тържествената церемония по награждаването на отличените в националния ученически конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“. По традиция той се провеждаше на 1 ноември, Деня на народните будители, като за празничното събитие пристигаха малки и големи ученици от различни краища на страната. Тази година към наградите - статуетки и грамоти, бяха предвидени още две изненади. За първи път носителите на големите награди ще получат и по 100 лева, осигурени от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Освен това за всеки отличен организаторите от Общинския детски център за култура и изкуство прибавят и току-що издадения алманах с творби на призьорите от последните десет издания на конкурса. 
Няма да се проведе също и Деветата национална хорова среща „Св.Георги Победоносец“, която организират Общинският младежки дом и русенската хорова формация със същото име. Засега отпадат също и срещи с писатели и преводачи, предвидени в първата десетдневка в програмата на регионална библиотека „Любен Каравелов“. Както „Утро“ писа, до 8 ноември включително всички събития от библиотечния културен афиш се отменят. В РБ стискат палци карантинните ограничения да не продължат и след това, тъй като за 13 ноември са предвидили да обявят резултатите от 16-ия международен конкурс за екслибрис.