Към 2 февруари валидни разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници в Русе имат 531 автомобила, научи „Утро“. Срокът за регистрация е 31 януари и вече може да се каже, че трусовете с цените на горивата и многото неясноти пред бранша не са отказали много хора от тази дейност. Броят на такситата през тази година ще бъде малко по-голям отколкото през 2022 г. От друга страна, през 2019 г., преди пандемията да съкрати в пъти оборотите на таксиджиите, в Русе бяха регистрирани над 1000 жълти автомобила.
Тази година изглежда ще е отново сложна за бранша, въпреки че пандемия вече няма и всички вечерни заведения си работят нормално. Най-вероятно те няма вече да получават отстъпка за годишния патентен данък, който за Русе е 500 лева. През последните години държавата неизменно поемаше разликата над минималната ставка за България от 300 лева. Държавен бюджет за 2023 г. обаче още няма, предложения за продължаване на отстъпката също липсват и изглежда няма основания тази практика да бъде продължена.
 Не е много ясно и при какви минамални и максимални цени следва да работят таксиметровите фирми. На 13 декември Общинският съвет реши за настоящата 2023 г. да запази минималните цени по дневна и нощна тарифа на 0,89 лв./км и 0,99 лв./км, а максималните да се увеличат до 1.50 лв. и 1.80 лв. Това обаче стана месец и половина след крайната дата 31 октомври, до която по закон можеше да се вземе такова решение. Областният управител Анатоли Станев и група граждани оспорват в съда това решение и той най-вероятно ще бъде отменено като незаконно. Така в сила ще останат миналогодишните цени - минимални от  0,89 лв./км и 0,99 лв./км, а максимални - 1.29 лв./км и 1.49 лв./км. Към момента таксиметровите фирми се вместват в тези граници, но един нов скок на горивата би направил сметките им много сложни.