Обектите на Регионалния исторически музей в Русе достигат посещаемост отпреди пандемията. През тази година ще насочим събитията си към още по-разнообразна аудитория, каза директорът на културния институт проф. Николай Ненов. 
Българските туристи са тези, които имат по-голям интерес към музейните експозиции. В структурно отношение посетителският поток не се е възстановил напълно, защото все още няма голям брой чуждестранни туристи. 
78 672 души са посетили обектите на Регионалния исторически музей в Русе през миналата година. Те са с 25 744 повече спрямо 2021 година и с 43 652 повече от 2020 година. В сравнение с 2019-а - годината преди пандемията, музейните обекти са били посетени от 79 062 души. Въпреки че посетителският поток постепенно възвръща обичайния си интензитет отпреди пандемията, характерът му вече е различен. 
По думите на проф. Ненов прави впечатление, че и през миналата година музейните обекти разчитат основно на родните туристи - нещо, което е характерно и през 2021 година. Чуждестранните групи са едва 18 на сто от всички посетители на музея. 
„Разликата е доста чувствителна в сравнение с 2019-а година, когато те са били 30 процента. Ниският брой на туристите от чужбина се дължи на несигурността след здравната криза, както и на страха, който тя поражда у пътуващите. Въпреки че обстановката в много страни през миналата година вече е стабилна, хората все още колебливо планират пътувания на далечни дестинации“, казва Ненов. 
Отделно, графикът на круизните кораби, с които предимно чуждестранните туристи пристигат по Дунав, е свит през миналата година и заради заради ниските нива на реката. 
Други туристически агенции, с които Русенският музей си сътрудничи, все още не са възобновили активната си дейност, като през изминалата година са отсъствали от работния график на музея. Част от тях са осигурявали многобройни групи от японски и китайски туристи - основно за Ивановските скални църкви. 
Така общо 60 420 български туристи са посетили Русенския музей през миналата година. Най-голям е делът на индивидуалните посетители - 25 556. Пенсионерите са 8596, а учениците - 19 371 или 24 процента. 
Преобладаващата част от децата пристигат в музея със семействата си, по програмата „Русезнание“ или по линия на националната програма „Музеят като образователна среда“. Други са привлечени от музейни проекти, работилници и трите издания на „Лято в музея“. 
Експозицията с най-голям брой посетители през миналата година е Екомузеят с аквариум - 19 143 души, а след него с 16 835 посещения се нарежда обектът на ЮНЕСКО - Ивановските скални църкви.
С устойчив брой гости през годините е Историческият музей. Високи показатели през последните години бележи и Средновековният град Червен. 
„Това се дължи както на добрата локация на обекта - в красивата долина на Русенски Лом, така и на начина на презентация на културното наследство - увлекателни разкази, нови интерпретационни табели, инструменти за визуализация от ново време. Средновековният град Червен е и действащ археологически обект, което осигурява на посетителите пряк досег и знания за новостите в теренните проучвания на територията. В неговите предели се организираха джаз и класически концерти, фестивал на обредния хляб, които привличат разнообразна аудитория“, обяснява проф. Ненов. 
Тази година Русенският музей ще заложи в организацията на повече целеви събития. 
„Идеята е да организираме събития, които да привлекат по-разнообразна аудитория. За съжаление дори сред жителите на Русе има хора, които никога не са посещавали музея“, каза проф. Ненов.