Синдикът на изпадналата в несъстоятелност „Русенска популярна каса“ /РПК/ продължава да атакува сделките за обезщетяване на вложители, сключени през 2016 г., но исковете му един след друг падат в съда. През последните дни още пет такива дела бяха решени от магистратите в полза на ответниците, които поне засега запазват получените в замяна на влоговете си недвижими имоти. Решенията обаче могат да се обжалват.
Исковете вече засягат и наследници на някогашните вложители в РПК, които нямат нищо общо с нея. В едно от делата ответници са двамата синове на починал преди години мъж, чиято съпруга е заменила допълнителни вноски в касата с имот за 30 хил. лева. 
Видно от съдебните решения досега е, че при сделките за обезщетения с имоти, сключени преди четири години, е плащана цена далеч над пазарната. Което е логично, тъй като тогава вече беше ясно, че касата има големи затруднения и парите на вложителите може да изгорят. Затова на проведените търгове за имотите на РПК имаше сериозно наддаване.
Ясно е също, че водените от синдика десетки дела струват доста пари, които се вземат от масата на несъстоятелността. Само за петте дела от последната седмица са платени 7500 лева. Продажбите на останалите активи на „Русенска популярна каса“ не вървят толкова добре, а настоящата криза със сигурност разрежда още повече потенциалните кандидати. При това положение има вероятност в скоро време синдикът да поиска от вложителите да финансират дейността му с техни средства, тъй като наличните пари са свършили. А предстоят още съдебни дела, особено ако решенията на Русенския съд се обжалват пред по-горна инстанция. Засега единствени печеливши от тази съдебна битка са адвокатите, някои от които вземат хонорари по 3000 лева. И бюджетът на съда, който събира редовните си такси.