„Много хора атакуват морето. Аз правя любов с него.“ Тези думи най-добре описват днешния ни гост - легендарния Жак-Ив Кусто, от чието рождение се навършват точно 111 години. И още - „Подкрепян от водата, той може да лети във всяко едно направление - нагоре, надолу, настрани, само с леко движение на ръката. Под водата човекът се превръща в архангел.“
Предлагаме ви очерк за него, публикуван в impressio.dir.bg. Заглавието е на редакцията.

Жак-Ив Кусто е френски морски офицер, океанограф и еколог, писател, фотограф и режисьор. Енциклопедична личност, посветила живота си на моретата и океаните като изследовател. Като военен е удостоен с Ордена на почетния легион за активно участие в антифашистката борба по време на Втората световна война, а като филмов режисьор е носител на два „Оскар“-а и Златна палмова клонка от Кан. Капитан Кусто, както го наричат французите, е легендарна личност с невероятно интересна биография.
Жак-Ив Кусто е роден на 11 юни 1910 г. в Сент Андре дьо Кюбзак, Франция. Морето го привлича от малък. Завършва Френската морска академия и веднага се отправя на далечно плаване с крайцлера „Примож“, а по-късно се прехвърля във Военноморската авиация.
С опита на офицер от морските и военновъздушните сили на Франция
Любовта му към високите скорости и екстремните преживявания, обаче, му коства много - едва на 26 е, когато пострадва жестоко в катастрофа със спортния автомобил на баща си. Травмите са тежки - счупва и двете си ръце. С авиационната му кариера е свършено. Следва дълго лечение и рехабилитация.
Съдбата изглежда забелязва желязната воля на младежа, и му отваря нови врати и възможности. Част от рехабилитацията след катастрофата, включва плуване. По време на лечението си Кусто се запознава със свой колега - морски офицер, който му подарява подводни очила. Двамата се гмуркат край брега на Южна Франция. Кусто се запалва по подводничарството, но забелязва, че всички пособия за това занятие са повече от неудобни. Решава да усъвършенства подводните очила и в сътрудничество с един инженер - Емил Гаян, създават първия модел на акваланг в света.
Кусто не престава да измисля нови и нови улеснения за любителите на подводния свят. Негова е идеята и реализацията на малка маневрена подводна лодка, с камери за заснемане под вода.
Втората световна война прекъсва любимите му занимания. Кусто служи в артилерията като картечар и е самоотвержен боец от Френската съпротива. За военни заслуги е награден с най-високото държавно отличие на Франция - Ордена на почетния легион.
След войната, през 1946 г., започва промишленото производство на акваланга като спортна принадлежност, която бързо става много популярна.
Четири години по-късно капитан Кусто купува един бракуван британски минен тралщик и го превръща в плаваща изследователска лаборатория, която кръщава „Калипсо“.
Събира екипаж и започва серия от околосветски пътешествия, по време на които изследва морската флора и фауна, заснема уникални картини от подводния свят.
Събира толкова много информация, че през 1953 г. решава да я опише. Излиза първата му книга „Светът на мълчанието“. Писателството върви ръка за ръка с непрестанните му търсения в областта на подводничарството - иска по всякакъв начин да улесни подводните записи и снимки. Негова е идеята за автономен дихателен апарат, която по-късно се доразвива в реализацията на цели подводни станции на морското дъно.
Влюбен в морето и подводните му обитатели
По този начин Кусто се чувства готов да снима онова, за което разказва в книгите си. През 1955 г. излиза филмът му „Светът на мълчанието“, който е награден със Златна палмова клонка в Кан и с „Оскар“. Жак-Ив Кусто получава признание не само като герой от войната, писател и океанограф-изследовател, но и като талантлив режисьор.
През 1956 г. Кусто се уволнява от военноморските сили на Франция и заема поста директор на Океанографския институт и музея в Монако.
В началото на 60-те години на миналия век провежда поредица от изследвания с подводни лаборатории. Екипите му работят продължително време под водата и извършват мащабна работа с ценен принос за науката.
Капитан Кусто
През 1960 г. излиза филмът му „Историята на една червена рибка“, който също получава „Оскар“ - вторият за режисьора Кусто.
Любовта към моретата и океаните се превъплъщава и в нови книги на писателя-изследовател Кусто: „Живото море“, „Делфини“ и „Жак Кусто: светът на океана“. Заснема цял документален филмов сериал - „Подводният свят на Жак Кусто“, който става изключително популярен в цял свят.
През целия си живот, този изключителен човек, се бори за чистота на моретата и океаните - за опазване на Световния океан.
Борец за екология
Именно с такава цел основава „Общество Кусто“, чиято дейност е насочена към защита на подводния свят и срещу замърсяването на водите. Последното десетилетие от живота си капитан Кусто посвещава на борба за опазване на околната среда.
Този забележителен човек остава до края на дните си истински предан на „света на мълчанието“, като с всички средства се бори за опазването му.
Жак-Ив Кусто умира на 87-годишна възраст, на 25 юни 1997 г.