Коронакризата удари силно туризма, екскурзоводите и планинските водачи масово останаха без доходи, но се оказва, че държавата не ги подпомага по никакъв начин.

В момента Министерството на туризма и Управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" разглеждат варианти за финансовото им подпомагане.

При анализа обаче става ясно, че в сравнение с останалите икономически сектори, които пострадаха от кризата свързана с коронавируса, с малки изключения те не са юридически лица, а са предимно самоосигуряващи се, обяснява министърът на туризма Марияна Николов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Фирмите, които получават помощ по програмата, предоставят документи за направените от тях разходи, на базата, на които са попомагани, а екскурзоводите и планинските водачи много рядко разполагат с такива документи.

Поради спецификите на работата им се изисква нестандартен подход за тяхната подкрепа, като едва след уточняването му ще се премине към изготвяне на методология и критерии за подбор на операция по процедурата.

След това предстои да мине пред одобрението на Комитета за наблюдение на оперативната програма и ако той го даде, тогава ще има помощ и за тях.