Cлужителите на два от заводите на британската компания „Ролс Ройс“ (Rolls-Royce) обявиха стачка за първи път от 40 години насам. Причината – прехвърляне на част от производството в Сингапур, съобщава британският национален ежедневник The Telegraph. 

Според обявените планове на организаторите, на 6 ноември ще стартира триседмична протестна акция от работници на две предприятия в близост до град Барнолдсуик (графство Ланкашър), които произвеждат части за реактивни двигатели Trent 1000. В следващите две години Rolls-Royce планира да изнесе част от производството в Сингапур, което ще доведе до съкращаването на поне 350 работни места. 

Rolls-Royce обяви рекордни загуби през първата половина на тази година - 5,4 милиарда британски лири. Компанията също така планира да съкрати поне 9 хиляди работни места по целия свят, т.е. повече от 17% от общия брой служители, за да се адаптира към новите реалности на пазара в периода след пандемията и да спести 1,3 милиарда британски лири. 

Компанията обяви, че набира 2 млрд. паунда инвестиции за справяне с кризата с COVID-19.

"Необходим е допълнителен капитал за основно преструктуриране на компанията, значително намаляване на разходите и подобряване на финансовото й състояние", обяви главният изпълнителен директор Уорън Ийст.