Три месеца след пожара, който унищожи покрива на операта в Русе, върви усилен ремонт. Както „Утро“ пръв съобщи, изгражда се временен покрив, който да защити сградата и сцената от дъжд и сняг, но сградата остава неизползваема за спектакли. Трупата е принудена да използва други сцени, без да е ясно докога. Надеждите са Министерството на културата да отпусне средства за цялостен ремонт.
Покривът, който се прави в момента, е временен и единствената му функция е да предпази сградата от дъжд, сняг и вятър, обяснява арх.Венцислав Илиев, който е автор на проекта. „С конструктора решихме, че все още останалите дървени конструкции, т.нар.ферми, могат да ни послужат за направа на допълнителна опора, за да възстановим донякъде очертанията на покрива“, каза той.
Въпреки че ще е защитена, операта няма да може да се ползва за спектакли. „Този временен покрив пречи на сценичната механизация, която е развита под него, тъй като има някои междинни подпори“, казва конструкторът инж.Пламен Пенев.
От началото на сезона музикантите ползват един път в седмицата сцената на театъра, което създава неудобства. „Много е трудно, тъй като трябва да пренасяме музикални инструменти, декори, трябва да пренасяме костюми, това коства средства, защото камиончето за всяка генерална репетиция тръгва от операта, по няколко пъти на ден пренася инструменти, пренася декори. Това не е, както се казва, нашият дом. Нашият дом е операта и се надяваме да се върнем в него“, коментира директорът на операта Иван Кюркчиев.
След пожара цялата сграда се нуждае от основен ремонт, за да може да посреща отново публика. Голямото количество вода, което е изсипано от пожарникарите при гасенето на огъня, допълнително е усложнило ситуацията - операта е построена върху льосова почва, а наводняването й е довело до появата на пукнатини на сцената и в други помещения.