Русенската опера отново е без директор, след като вчера изпълняващата длъжността Гергана Георгиева подаде оставка, като я връчи на заместник-министъра на културата Румен Димитров. Според Димитров, който е бил спешно командирован в Русе от министър Банов със задачата „да види какво става в операта“, подаването на оставката на Георгиева е станало, след като тя е била убедена да направи това. 
Както „Утро“ писа, преди дни въпросната оставка поискаха синдикатите в операта, оркестранти, солисти и главният диригент Георги Димитров.

Тогава маестрото възкликна: „Такова чудо за директор не е имало в тази опера!“ и настоя Сметната палата да влезе незабавно в културния институт. 
Вчера сутринта Гергана Георгиева е издала заповед с 3-месечно предизвестие за уволнението на маестро Димитров, който има подписан договор до края на 2017 г. При това в заповедта се посочвало, че именитият диригент, известен в цяла Европа и по света, ще получи компенсация от 3500 лева и още толкова за неизползваните от него отпуски. Вчера зам.-министърът бе лаконичен: „Заповедта е анулирана и главният диригент е възстановен на работа“. 
До сряда ще има нов човек на поста и.д.директор на Русенската опера, увери Румен Димитров, като отказа да съобщи име. Според добре запознат източник позицията ще бъде предоставена на Ганчо Ганчев, който е директор на Детско-юношеската опера към Общинския детски комплекс във Варна. 
Забавянето с насрочването на дата за конкурса за нов директор на операта зам.-министърът обясни с необходимостта да се „изчистят документално“ някои проблеми. Става дума за недопуснатия до конкурса диригент Иво Венков, защото не бил представил документ за трудов стаж. Венков обаче обжалва решението на комисията. До месец това ще бъде изчистено и конкурсът ще се проведе, увери Румен Димитров, като посочи, че най-вероятно Иво Венков ще участва в надпреварата за поста. 
Аз мисля, че трябва да гледаме с оптимизъм и вяра в бъдещите успехи на Русенската опера, която аз много ценя, завърши приповдигнато Димитров. И увери категорично, че започва проверка по всички пунктове в писмото на синдикатите, а още в летните месеци ще се пристъпи към ремонт на покрива. След срещата с  журналисти той се запозна с всички невралгични точки в сградата на културния институт.
Вчера зам.-министърът се е срещнал и със зам.-кмета Иван Григоров и с двамата заместници на областния управител. С тях той обсъдил идеята на министерството да се създадат съвети по културата към областните управители, които ще регулират културния календар на областта. Всяка община ще има възможност да кандидатства за средства от специален фонд за финансиране на тези календари, каза Румен Димитров.