Можем да достигнем до сценарий на 6000 заразени на ден. Такава прогноза направи в ефира на NOVA главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че за е ефективна и безопасна хирургичната маска, тя трябва да се сменява на 2-3 часа.

Числото "R' се повишава - 10 души заразяват 12. "Ако някой си мислят, че това е най-лошата ситуация, много се лъжат. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Поне 5-6000 заразени на ден спокойно може да стигнем. Това се случва в редица европейски страни в момента.

1 595 нови случая на COVID-19, 16 с инфекцията починаха

"Затварянето на градове е изключително крайна мярка без кой знае какъв ефект. На отделни обекти, фирми и къщи в определени населени места е възможно да се въведат ограничения", коментира той.

Ангел Кунчев заяви, че не е работа на човек да си търси болница, той има нужда от помощ, заяви той по повод на случая на починала жена, след отказ на 5 болници да я прием.

По думите му оттук нататък всяка болница трябва да има специализирано отделение за коронавирус.

"Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат пациент, а са имали легло, ще бъдат наказани. Впрегнали сме всички сили и хората са много изморени", каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор изказа мнение, че следващата стъпка е затварянето на нощните заведения, събиранията по какъвто и да е повод, и стадионите.

В момента Европа е на върха на вълната, заяви той.