От началото на пандемията населението на град Русе стремително намалява, като огромната част напускащи града се преместват в съседните села. Това показват данните на ГРАО за населението по настоящ адрес в населените места от областта. Очевидно опасността от зараза с коронавирус е накарала доста хора да избягат далеч от тълпите в по-рядко населени райони, където вероятността да се сблъскаш с болен е далеч по-малка.

От началото на годината регистрираните по настоящ адрес в град Русе са намалели с 5295 души - от 151 123 на 145 828 към 15 септември. Данните на ГРАО традиционно се разминават с тези на статистиката, която преброява с около 10 хил. души по-малко. Тенденцията обаче е еднозначна - населението на града намалява. Тази година пандемията води и до друг изненадващ резултат - населението на околните населени места нараства, и то бързо. Живеещите в Мартен са се увеличили с 540, а в Червена вода - с 530 души. В Сандрово и Николово могат да се похвалят с над 300 нови жители, почти толкова са те и в Ряхово. С над 100 души са се увеличили живеещите в Божичен, Иваново, Красен, Щръклево, Бъзън, Ново село, Тетово и др. 
От март досега община Русе губи над 2,8 хиляди души население, но всички останали, без Бяла, бележат ръст - точно обратно на предишните години. Предстои да видим дали нарастващата втора вълна на пандемията ще затвърди тази тенденция през следващите месеци. Или просто голяма част от русенци с къщи по селата са променили регистрацията си по настоящ адрес, за да избегнат евентуалните проблеми при ново затваряне на градовете като мярка срещу разпространение на вируса.