От утре маските на открито стават задължителни, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.Това се очаква да бъде официално въведено със заповед, която би трябвало да излезе днес.

Ще носим ли маска, когато спортуваме в парка?

На днешното правителствено заседание премиерът Борисов настоя в заповедта да бъде описан всеки детайл. От думите му стана ясно, че "когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание".

Очаква се в заповедта да се опише много точно кога трябва да се носи маска на открито.

Здравният министър заяви вчера в Ловеч, че мярката ще е в сила до 30 ноември или до намаляването на случаите на COVID-19.

Ще носим ли маски по заведенията?

Засега отговорът е не. В заведенията и фитнес залите ще има строг контрол по спазване на дистанция, обясни здравният министър. Той обеща обаче "жестоки санкции" за нарушителите.

Какво трябва да знаем за маските?

По информация на Министерството на здравеопазването маската трябва да покрива изцяло носа и устата – от основата на носа до брадичката. Преди поставянето на маската ръцете се измиват с вода и сапун или се обтриват с дезинфектант на алкохолна основа.

При сваляне на маската трябва да се избягва да се докосва от предната страна и да се отстрани чрез връзките. Отново следва измиване на ръцете. Ако маската е за еднократна употреба, трябва да бъде изхвърлена в кош за отпадъци.

Ако е за многократна, трябва да се изпере на температура 60 градуса с перилен препарат. Маската трябва да се смени с нова веднага щом се навлажни.

Колко дълго ще е карантината?

Очаква се с новата заповед карантината на контактните лица да бъде намалена от 14 на 10 дни. Условието е контактното лице да няма клинични симптоми.

Какво трябва да знаем за карантината?

Във времето на изолация карантинираният не трябва да излиза от дома си по никаква причина и да не общува с външни хора.

Препоръчва се в дома си да бъде отделен максимално от близките си – да стои в самостоятелна стая, а при напускане на помещението да носи маска, да се храни отделно от останалите, да ползва отделни прибори, съдове и кърпи. Необходима е и честа дезинфекция на повърхностите.

Освен заразени или болни, на изолация подлежат и определените като близки контактни.

От средата на октомври вече не е необходимо в края на изолацията да се прави PCR тест, каквото беше правилото в последните седем месеца. Това означава, че след изтичането на двете седмици изолация човек е свободен да напуска дома си без ограничения.

Настоящите изчисления сочат, че средният инкубационен период е между 5 и 6 дни, до 14 дни.

Това посочва Министерството на здравеопазването в препоръките си към здравните власти за управление на контактни на COVID-19 лица. Проведено моделиращо проучване потвърждава, че е разумно да се приема инкубационен период от минимум 14 дни.

Приема се, че болният е най-заразен, когато има клинични изяви, но би могло да е заразен и преди началото на симптомите.