И в училищните дворове ще се носят маски, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV тази сутрин.

Това се изисква, ако се смесват паралелките, най-често на двора имаме смесване и неспазване на правилото за невзаимодействие между паралелките - обясни министърът.

Той е категоричен, че намерението на екипа му е за максимално дълго присъствено обучение в училищата.

"Следи всяко училище и област, има прагови стойности, има области в червено и такива, които ще се оцветят в червено", предупреди той. В тези случаи, при 20% ученици със симптоми сходни на COVID или грипоподобни симптоми, се взема решение за обучение в електронна среда. Тази мярка много често има превантивен характер, защото тестването и резултатите не могат да се получат същия ден.

Той изрази съболезнования към семейството на починалата учителка в Търговище и предупреди, че, за съжаление, щом има смъртни случаи в страната, няма как това да не засегне и учителите, тъй като "всеки 80-и жител на България е учител, няма как да го избегнем".

18% от учениците в училището ù - Първо средно училище - са със симптоми сходни на COVID или грипоподобни симптоми, 250 са заявленията за обучение в електронна среда там, което министърът определи като признак за психоза и напрежение.