Два нови случая на коклюш са установени в област Ямбол – при тригодишно дете от село Кабиле, при и 13-годишно дете от областния град. Децата са диагностицирани в края на миналата седмица, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.
На този етап не са поставени под карантина групата в детската градина и паралелката в училището, които са посещавали заболелите деца. „Тепърва започваме епидемиологичното проучване, за да открием евентуално източника на заразата“, уточни д-р Калчева.
И двете деца са имунизирани, заболяването при тях протича по-леко и не са хоспитализирани. „Те са в добро общо състояние, имали са кашлица малко по-продължително време и по този повод бяха изследвани за коклюш в референтната лаборатория“, каза още директорът на РЗИ-Ямбол.
Първият случай на коклюш в Ямболска област бе регистриран преди десетина дни. Заболяването се установи при дете на три години и половина, което бе прието с усложнения в Университетската болница в Стара Загора.