Като пример за “активно мероприятие“ от българска странаокачестви случилото се днес в Естония Румен Радев.

След като кацна в София заедно с делегацията си и журналистите, които отразяваха визитата му – Румен Радев показа теста си, който е отрицателен за коронавирус.

Каза, че се намира в чудесна физическа форма, без никакви симптоми и пожела същото на доброжелателите си.

Тази сутрин стана ясно, че президентът отменя официалната си визита в Естония, като от прессекретариата уточниха, че причина за това е усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпъленни всички елементи от програмата на Радев.

Но няколко часа по-късно естонският президент публикува информация в социалните мрежи, в която се твърди, че срещите на Радев били отменени, защото българският президент е контактен с лице с положителен тест за коронавирус.

От президентството опровергаха тази информация и заявиха, че Радев не е имал контакт с лице с положителен тест за Covid-19.

Също така, че е бил тестван още, след като е пристигнал в Талин и не отговаря на истина информацията, че българската делегация е била поставена под карантина.

Ето първият коментар на президента след кацането му в България:

“Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви – побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята версия за контакт с Covid-19. За мен това е пример за активно мероприятие. И противно на спекулациите нито аз, нито моите делегации, нито вие – знаете най-добре сте били поставени под карантина в Естония. От началото на кризата с Covid-19 аз съм в непрекъснат контакт с хиляди хора, навсякъде по страната“.

Както съобщихме по-рано, Радев отложи днес официалните си срещи в Естония.