Още когато започна тази епидемия казахме, че обществото и държавите по света ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме у нас в последната седмица показват тенденция на покачване на заболелите. Това заяви на редовния брифинг на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов.

Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от 1,5 м и дисциплина, добави Ангелов.

Ние ще завишим контрола. Органите на РЗИ съвместно с полицията и всички институции, които могат да осъществяват контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи от хора и обществени места, които трябва да спазват мерките – търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове.

Мерките ще бъдат спазвани от всички еднакво. Те важат за всички български граждани. Това отговори Ангелов на въпрос на БГНЕС за мерките в заведенията и нощните клубове.

Там, където това не се случва, органите на РЗИ ще осъществят проверки, ще дадат предписания и ще направят проверка за изпълнението на предписанията. Ако тези предписания не бъдат изпълнени, следва затваряне на съответното заведение за неспазване изпълнението на предписанията на РЗИ. Такъв е законът и той ще се спазва от всички, обясни още министърът.

Имаме 19% заетост на леглата на пациентите с коронавирус, които не се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация; 6% заетост за лицата с дихателна реанимация

Имаме 1380 хоспитализирани с коронавирус, броят легла на национално ниво са 7307, съобщи Ангелов.

За последното денонощие имаме 25 медицински служители с положителна проба на коронавирус. До момента имаме 1440 положителни случая на медицински служители. От вчера 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов.

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че 172 ученици и 165 учители са с положителни проби на коронавирус. Между 5 и 6 са заразените ученици на ден от началото на годината, това е 6-7 пъти под средните стойности общо за населението, уточни министърът.

Имаме всички шансове учебната година да се проведе над 98% присъствено. Вероятно ситуацията ще се влоши, но не толкова зарази COVID-19, но и заради настъпването на сезонните вируси. И в момента основният проблем са не толкова високият брой ученици, а тези, които са развили грипоподобни симптоми. Принципът на предпазливост изисква децата да останат, добави Вълчев.

Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е. петима ученици на 1 000 не учат, каза още Вълчев. Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно. Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа, каза още Вълчев.

Има увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население, заяви главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той представи данни за епидемичната ситуацията в Европа и у нас.

„Епидемичната ситуация в Европа за 14-дневен период, въпреки сериозния ръст в България, показва, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, обясни доц. Ангел Кунчев.

Той каза, че във връзка с епидемичната ситуация у нас не се очертават промени по отношение на възрастовата структура.

„С известно подмладяване на хората, които дават положителен резултат, техният процент, макар и много плавно, продължава да нараства, но това не се отразява на заболеваемостта, на броя на приетите в болници и на броя на смъртните случаи. Въпреки голямото увеличаване на броя на положителните случаи, броят  на смъртните също се увеличава, но с доста по-малък темп“, коментира Кунчев.

Държавният здравен инспектор посочи, че използваме границите, които досега Европейският център за контрол на заболяванията ползва.

„В момента се обсъжда и друга скала – тристепенна, която може би ЕК ще наложи, но засега се придържаме към тази. Много ясно се вижда, че по-голямата част от България е в средната степен на заболеваемост и разпространение на вируса, като имаме две области – Благоевград и  Търговище с над 120/100 000. Говоря за изтеклата седмица, не с натрупване. И три области – Видин, Ловеч и Плевен, които са със заболяемост под 20/100 000. С 6-7 пъти по-ниска от първите. Останалите области се разпределят в двете междинни групи – от  20-59.9/100 000 и 60-119.9/100 000“, посочи той и добави, че Северозападна, Североизточна и Северна България са по-предпазени.

Доц. Кунчев каза още, че въпреки ръста, който бележим ние не сме на първо място в Европа, в сравнено с двете седмици сме на 4-то място.

Здравният инспектор показа схемата за оценка на ситуацията и показателите в училищата. „В зависимост от това какви са цифрите попадаме в четири зони – зелена, жълта, оранжева и червена, на базата на които се взимат решения какво се случва в съответния клас, паралелка, училище или в отделно населено място или община“, добави още той.