Близо 4500 учители в училищата в цялата страна предстои да се пенсионират до две години. Това съобщи в Русе председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея интересът към учителската професия у младите хора вече се повишавал - роля за това играело и повишаването на учителските заплати. Тя съобщи още, че нови 600 милиона лева ще отпусне правителството от началото на следващата календарна година, предназначени за специално оборудване за озониране на класните стаи, което ще направи атмосферата чиста и безвредна.
Такева уточни, че ако доскоро тенденцията била само по двама от всеки 18 завършващи средно образование да кандидатстват за педагогически специалности в университетите, сега тази тенденция била обърната - само двама не кандидатствали за такава специалност. Защо въпреки това младите специалисти липсват в училищата и какво работят след дипломирането си - това синдикалната лидерка не поясни.
Такева и зам.-министър Таня Михайлова участваха в националната дискусия за професионалното образование, домакин на която бе Русе и Регионалното управление на образованието. Вчера те се срещнаха с председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Една от дискутираните темите беше треньори по различни видове спорт да водят часовете по спортни дейности в училищата. Пазарджиев подари на двете си гостенки картини с изглед от Русе и цветя.