Повторен търг за отдаване под наем на 27 къщички от предстоящия Коледен базар обяви Община Русе. Той ще се проведе на 4 ноември, а стартът на базара е обявен след по-малко от 20 дена - на 23 ноември. По план павилионите ще останат до 3 януари, като тази година празничното градче ще се измести досегашното си място на ул.“Александровска“ на площада пред Операта.
Всички къщички с размери 2 на 2 метра са с еднакъв наем - стартова цена от 504 лева без ДДС /който добавя към сумата още 100.8 лева/. Стъпката за наддаване е 50 лева, като условието е всеки участник да е внесъл депозит от два минимални наема - 1008 лева.
В 13 от къщичките ще се продават коледни играчки, сурвакници, бижута, детски играчки и картички. В 8 идеята е търговците да извадят шапки, шалове, облекла и костюми, а в 6 - кулинарни изкушения като коледни сладки, шоколадови изделия, ядки, мед и пчелни продукти.
На сесията през август Общинският съвет гласува на входа на базара да бъде поставена арка, която още повече да допринася за коледния дух и настроение в стила на европейските коледни градчета.
„Утро“ потърси Община Русе с въпрос защо се налага обявяване на търг за втори път и дали търговци са заявили интерес при първоначалната процедура. Въпреки простичките въпроси в полученото писмено становище пространно и методично са цитирани членове и алинеи, но конкретен отговор няма.