Как по най-безопасен начин човек да стане семеен, какви са уловките на брака, как се ухажва сега, а как се ухажваше едно време? А как можете да приспите дете по 12 различни начина, да го отгледате без психически проблеми (за детето говорим, вашите ще са налице)? Или пък какво е да правиш ремонт 3 месеца, обещан за 2 седмици, каква е тънкостта при фината шпакловка, защо е хубаво да живееш без врати и много други важни съвети ще предложи новото шоу „Образцов дом“ на вентролога Димитър Иванов-Капитана, който ще гостува в Русе на 3 октомври заедно със стария си партньор Бай Тъньо и новото попълнение в екипа - държавната служителка Истерия Петрова. И ако се съди по успеха на миналогодишното гостуване на Капитана и компания в града, спектакълът ще си заслужава.
Гастролът е част от националното турне на единствения български вентролог, което трябваше да се състои пред пролетта, но беше едно от многото събития, отнесени или поне замразени от коронавируса.
Как да говорим за нещата, за които никой не смее да говори?
„През смях и със... затворена уста!“, шегува се Димитър.
Жена му още не го е оставила, но той все пак е самотен, защото е единственият български актьор, избрал да овладее сложното и пленително изкуство на вентрологията. Димитър е на 33 години и умее да говори, без да движи устните и лицето си. Благодарение на кариерата му като стендъп комедиант и годините му професионален опит като актьор, той се превърна в истински национален феномен след миналата есен, когато плени публиката, разпродавайки изцяло първото си национално турне в 23 български града.
И в момента има 100 000 последователи в социалните мрежи. Куклата Бай Тъньо пък е „само“ с 40 000.
„Има толкова много неща в българската (а и не само) действителност, които всички знаят, но никой не споменава. Болно ми е, че има истини, които искат да излязат, но имат нужда от посредник, а никой не иска да бъде такъв. Затова избрах стендъп комедията и вентрологията, които ми позволяват през призмата на смеха и с помощта на куклите ми, както и на целия екип, с който работя, заедно да повдигаме важни социални и екзистенциални въпроси. Да изваждаме на показ теми от злободневното ни ежедневие и среда и да изказвам твърдения, зад които реална личност не би посмяла да застане. Куклените персонажи са нещо като средновековните шутове - само на тях е позволено безнаказано да се шегуват с всичко, било то и краля. Комедията е начинът да посочиш дефектите в едно общество, без да задействаш защитните му рефлекси. Така хората възприемат, без да се чувстват виновни за проблемите, за които се говори, без да бъдат оскърбени. В етюдите ми винаги има социален подтекст. Стремя се да провокирам публиката да се замисли и сама да заговори за всичко, което толкова често премълчаваме. За мен най-важни са въпросите, които остават с теб след шоуто. Е, и сълзите от смях, разбира се!“, казва Димитър.
По време на участието на актьора и неговия партньор Бай Тъньо в кастинга за актьори на Слави Трифонов водещият предложи на Димитър да поеме разноските му за обучение по вентрология в чужбина, тъй като към днешна дата България не предлага такива възможности. Димитър се обучава в курса на Том Крол, един от водещите американски преподаватели, дал начален старт на редица големи имена във вентрологическото изкуство.
Днес Капитана вече е пълноправен член на световната организация на вентролозите и с помощта на колеги от различни държави продължава да се развива и да усъвършенства дарбата си. Оказва се, че българският език е огромно предизвикателство за един вентролог заради множеството звуци, за произнасянето на които е необходимо движение на устните, но с много работа и репетиции Димитър успява да постигне завидни резултати.
Кой е Димитър Иванов-Капитана?
На 33 години е, роден в Димитровград. Живее в София, но не иска. Предпочита да живее някъде, където има по-малко хора. Обича да забавлява народа, но голямата му любов е природата. Прави дълги преходи в планината, събира билки и гъби и строи заслони. Дълбоко вярва в ефекта „предай нататък“ и смята, че доброто е заразно. Освен това трeнира фехтовка, стреля с лък и свири на ирландска флейта. Най-важното в живота му е семейството: съпругата и малката му дъщеричка Ния, с която са горе-долу на един акъл.
Ако всичко това ви е зантригувало, мастото на срещата е Военният клуб.