3-годишно дете, което след събуждане от следобеден сън е било с температура над 38 градуса и признаци на разболяване, е една от вероятните причини за проникване на заразата в затворената заради Ковид-19 група в детска градина „Звездица 2“ в квартал „Дружба 1“. Засега официалните данни сочат, че 58-годишна учителка е с положителен тест за коронавирус и заради това вчера групата, в която работи, бе карантинирана. Жената е била последно на работа в петък, проявила симптоми в неделя, заради което решила да се изследва и в понеделник станало ясно, че е заразена. Към момента тя се чувства по-добре, със спаднала температура, леко неразположение и се възстановява вкъщи. Заради контакти с нея веднага са карантинирани другата учителка и хигиенистка в градината.
„Хронологията е такава - в петък след следобеден сън дете се събужда с повишена температура, извикано е медицинското лице, което установява, че то е с над 38 градуса. Впоследствие, 2 дена по-късно, учителката проявява симптоми, като вдига температура, свързва се с личния си лекар и решава да се тества за коронавирус. В понеделник научава за положителния резултат. Дали жената е заразена от детето, или от друго място, дали двата случая са свързани, не мога да кажа. Такива са фактите. Учителката не споделя за контакти с други вероятни носители на заразата“, обясни за „Утро“ директорката на градината Райна Великова. Тя посочи, че не е запозната със състоянието на детето, вдигнало температура в петък.
Засегнатата група е с 26 деца, като 25 от тях са били на градина в петъчния ден. Става въпрос за малчугани на 3-годишна възраст, които седмица по-рано са тръгнали на градина и са най-малките посетители на детското заведение.
„В тази сграда се помещават 4 възрастови групи с деца, а в отделна сграда има още 4 групи. Общият брой на записани малчугани в градината е 229. Вече сме предприели мерки за професионална дезинфекция с оторизирана фирма, като основно ще бъде дезинфекцирана групата на децата и площадката. Предвиждаме извънреден инструктаж, засилен контрол и изпълнение на всички разписани мерки“, коментира още Великова и посочи, че спазването на стриктни противоепидемични мерки е истинско изпитание за персонала, който се грижи за най-малките посетители. Причината - децата са на съвсем крехка възраст, сутрин са разстроени, защото още не са свикнали с ходенето на градина, трябва да бъдат успокоявани и адекватно обгрижвани дори при ходене до тоалетна и преобличане, заради което учителките са в близък контакт с тях и това няма как да бъде избегнато.
Вчера рано сутринта детската градина бе посетена от ресорния зам.-кмет Енчо Енчев, който се запозна със ситуацията на място.
58-годишната учителка е една от оповестените във вторник в справката на новозаразени, които изготвя Регионалната здравна инспекция. Официалното съобщение обаче, че тя е служител в детската градина като нейни контактни са 25 деца и двама колеги от персонала, дойде вчера. На изследвания ще бъдат подложени само тези, които проявяват симптоми на болестта, а не всички, които са имали досег до нея. Засега това са 8 деца и други двама души извън градината, които са близки на учителката. Резултатите от техните тестове тепърва предстои да станат ясни.
Според статистиката вчера няма нови заразени в Ковид-19 в Русенско и броят на засегнатите остава 387, от които 40 се лекуват към момента. С двама нараства броят на преборилите вируса, който достигна 326 души.