Очаквано за период на криза цените на жилищата в Русе отчитат спад, показват данните на националната статистика. За периода април-юни поевтиняването е с половин процент. Цените на новото строителство падат с 1%, а на старите апартаменти - 0,4 на сто. 
По изчисления на „Утро“ средната цена на квадратен метър в Русе се понижава до 1204 лева /616 евро/. Въпреки това за последните 5 години повишението е с над 1/3 - с 34,42%.
Спадът на доходите и увеличаването на безработицата логично намалява желаещите да хвърлят точно сега една камара пари за нов имот, което принуждава и продавачите да коригират надолу офертите. На пазара започнаха да излизат и доста закупени на кредит жилища, които банките продават, тъй като изплащането на заема е спряло. Така че ситуацията едва ли ще се промени скоро. От друга страна, цените на апартаментите в Русе могат да се определят като нормални и много пространство за поевтиняването им няма. Ситуацията съвсем не прилича на имотния балон от 2008 г., когато цените бяха стигнали 1750 лева на квадрат при много по-ниски доходи, отколкото в момента. 
Може да се предположи, че докато кризата с коронавируса не приключи с намирането на ефикасна и евтина ваксина, цените ще се свиват бавно с половин-един процент, а ако нараснат, ще е с темпо под инфлацията. И продавачи, и купувачи масово изчакват, за което говорят и числата за сключените сделки с имоти. Регистрираните за периода април-юни са с 28 на сто по-малко от същия период на миналата година. Драстично намаляват вписаните ипотеки, т.е. много по-малко имоти се купуват с кредит. Спад се отчита и на заличените ипотеки. Те са наполовина по-малко, тоест заради несигурните месеци пред нас много хора предпочитат да задържат повече пари у себе си, а не да погасяват заеми предсрочно.