Двама ученици в 9 и 11 клас и две жени са четирите нови случая на заразени с коронавирус, за които съобщи вчера Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. В официалната статистика обаче не е посочено изрично, че заради установен заболял част от детска градина „Звездица“ в квартал „Дружба 1“ ще бъде затворена, научи „Утро“. Става въпрос за помощник-възпитателка, дала положителна проба за Ковид-19. Възможно е тя да е една от двете жени, за които съобщава РЗИ, или пък за нея да бъде съобщено днес. 

Групата с деца, в която жената е работила, ще остане под домашна изолация. „Утро“ успя да се свърже вчера с директорката на градината Райна Великова с желанието да получи повече информация, но тя прекрати разговора с мотива, че денят е празничен и почивен. 
Официално регистрираните четирима новозаразени са две жени от Русе на 33 и 58 години и двама ученици - на 14 и 16 години от Русе и Иваново. Всички са в сравнително леко състояние, без сериозни оплаквания и са оставени на домашно лечение.
14-годишното момче, което е ученик в 9 клас на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, се оплаква от болки в гърлото и повишена температура. Неразположението започнало в събота, 19 септември - ден, след като тинейджърът е бил на училище. Към момента са идентифицирани 22 контактни с него, които са поставени под домашна изолация за 14 дни.
Целият клас на ученика е карантиниран и преминава на електронно обучение, обясни вчера директорката на НУИ Мария Дуканова.
Дезинфекцирани са всички помещения и коридори в училището, изпълнили сме всички препоръки на РЗИ, каза Дуканова. И допълни, че в НУИ има топла вода, осигурени са дезинфекциращи средства, всички ходят с маски и шлемове, и учители, и ученици стриктно спазват всички изисквания.
Въоръжени сме със стоицизъм и не правим драма от това, готови сме за подобни предизвикателства, колкото и да не ни се иска да ни спохождат, каза Дуканова. И подчерта, че училището има пълна готовност за е-обучение, ако се наложи.  
16-годишният ученик от Иваново е в 11 клас в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“, но все още не е посещавал занятия и не е прекрачвал училищния праг. Момчето е без каквито и да е оплаквания. Изследването с PCR-тест за коронавирус се е наложило, тъй като гимназистът е в дуална паралелка и от фирмата, където ще има практически часове в производствения процес, са настояли всички ученици да си направят тестове, преди да започнат работа. Не се налага карантиниране в ПГПТ, под карантина е само един съученик на момчето, контактен с него. 
С обявените нови случи общият брой на засегнати от вируса стана 387 като към момента с болестта се борят 42 души, от които 18 са настанени в лечебни заведения. Броят на излекуваните нарасна с още петима и достигна 324 души.