С премиера на една от любимите опери на Росини - „Севилският бръснар“, ще зарадва публиката Русенската опера на 23 и 26 октомври. Интересното е, че постановката ще бъде дело на русенския оперен певец със  световна слава Орлин Анастасов, който напоследък все по-често се изявява в режисьорско амплоа. Едната премиера ще бъде дирижирана от главния диригент на операта Димитър Косев, а другата - от неговия френски колега Франсоа-Робер Джиролами, който в момента е диригент на операта в румънския град Крайова.
Октомврийският оперен афиш започва на 7-и с представлението на детската опера „Огнивото“. Ден по-късно ще се състои концертът „Шедьоври на камерната музика от ХХ век“ на Карневале ансамбъл при Русенската опера. А на 12 октомври почитателите на балета ще могат да гледат на Голямата сцена в Доходното здание „Лебедово езеро“. 
На 14 октомври отново на същата сцена ще последва „Риголето“ на Верди в режисьорската концепция на Аделаида Якимова-Фурнаджиева и под палката на Владимир Бошнаков. А на 19-и зала „Филхармония“ ще се превърне в „Кабаре“, за да припомни на меломаните удивителния мюзикъл на Джон Кандер. 
На 30 октомври предстои музикално-поетичната вечер „Безсмъртна любима“, посветена на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен, в която Аделаида Якимова-Фурнаджиева е подбрала творби на композитора и стихове, които да пресъздадат невероятния талант на музиканта-вселена. 
През октомври операта ще има своето представяне в София - този път с монооперата „Човешкият глас“, в която Теодора Чукурска щедро споделя със зрителите своите дарби на солистична певица и на блестяща драматична актриса. Гастролът на творбата, отново режисирана от Аделаида Якимова-Фурнаджиева, ще бъде на 16 октомври в зала „Люмиер“ на Националния дворец на кулутрата.