На 9, 10 и 11 септември в град Силистра присъствено се проведе втория Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Дунавски ЗВЕЗДИ". Целите на конкурса са свързани с възможностите за развитие и подпомагане на надарени деца и талантливи млади хора, популяризиране на българската детска и забавна песен. Според популярния изпълнител Йордан Марков в миналогодишното първо издание от участници,педагози и родители конкурсът е класиран на пето място сред сто и петнайсет конкурса в страната.

Дните на конкурса се превърнаха в истински празник за децата,техните педагози и родители. Това е и началото от поредицата на празнични тържества и дни на град Силистра, когато на 14-ти септември /Кръстовден/ се отбелязва празника на града. През изминалите с дни се изявиха над 100 талантливите деца от цяла България.

Звезден и изключително професионален водещ беше Атанас Стоянов - НАСКО ОТ БГ РАДИО.

Престижното жури с Председател Нели Рангелова и състав композитора Светослав Лобошки, журналистът от БТА Николай Текелиев, педагога от Търговище Кремена Кряколова и поп изпълнителя и продуцент VenZy, оценяваха безапелационно и безкомпромисно явно всички участници след всяко пето изпълнение, които оценки в реално време се публикуваха на сайта на конкурса: www.dunavskizvezdi.com

Всеки участник изпълни две песни в два конкурсни дни:

Първата песен задължително на български език, а втората по избор.

 

Участниците бяха разделени в две категории и няколко възрастови групи:

Първата категория - „Индивидуални изпълнители“, а втората - „Дуети, Триа и Вокални формации”.

Децата от ДВГ,, Слънце’’ при ОБДЦКИ с ръководител Наталия Константинова завоюваха следните награди:

Квартет ,,Слънце’’ – Марина Петрова, Габриела Илиева, Екатерина Пенева и Михаил Петров с песните ,,Далечна песен’’ и ,,Слава’’ спечелиха втора награда.

Дует,, Слънчеви момичета’’-Марина Петрова и Габриела Илиева с песните,,Ладо ле’’ и ,,Катерино моме’’ завоюваха трето място.

Мартин Василев от Първа група деца до първи клас с песните ,,На купон’’ и,,А на мен ми се играе’’спечели второ място

Дария Стефанова от втора група с песните,,Междучасие’’ и ,,Без радио не мога’’ спечели трето място.