Значително по-малко деца с грамадни букети се виждаха вчера сутринта по русенските улици - леко тягостната атмосфера от ограниченията, наложени от коронавирусната пандемия, видимо бяха свалили поне с няколко единици емоцията от първия учебен ден. Въпреки това учителите и школските ръководства направиха всичко възможно малки и големи ученици да усетят празника и да го изживеят.
В основно училище „Иван Вазов“, където поздравления за новата учебна година отправиха Русенският митрополит Наум и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, гостите пуснаха в небето бели гълъби. В ОУ „Любен Каравелов“ тържеството, в което участваха първокласниците, бе предавано по училищното радио - и така всички станаха съпричастни към празничната атмосфера. В СУ „Христо Ботев“ на първолаците раздадоха освен балони и новите читанки, също и по един огромен „бонбон“ със сладки изненади. Навсякъде школските управи полагаха усилия децата да бъдат на сравнително голямо разстояние едно от друго, като се спазваха и другите хигиенни мерки, разпоредени заради Ковид-19. Повечето от малките деца бяха с маски - нещо, което не може да се каже за гимназистите, които веднага след откриването на учебната година се събираха на многобройни и шумни групи, които кръжаха по централните улици. 
В гимназиите също тържествата бяха само за тези, които за първи път прекрачват прага на средното училище - за осмокласниците. В някои от училищата по-големите ученици ще дойдат днес - когато започват вече обичайните часове. Текат последни довършителни работи по ремонтите в гимназиите по икономика, механотехника, строителство, вътрешна архитектура и геодезия. 
В СУ за европейски езици за първия учебен ден гостува кметът Пенчо Милков. Неговите заместници Енчо Енчев, Магдалина Илиева, Димитър Недев и Златомира Стефанова посетиха съответно ОУ „Ангел Кънчев“ и СУ „Васил Левски“, Математическата гимназия, Английската гимназия, ОУ „Никола Обретенов“ в квартал „Чародейка“. Иво Пазарджиев поздрави също и учителите и учениците в училище „Отец Паисий“. Началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева сподели празника на начално училище „Петко Р.Славейков“ в град Бяла. 
Специално за „Утро“ Георгиева съобщи, че първокласниците в цялата област са 1503, с 36 по-малко от миналата година. В община Русе за първи път на училище тръгват 1174 деца, а само в града - 1096. Тревогата ни е, че според данните от регистъра родените преди 7 години в Русе са били 1600 - а сега 504 от тях тръгват на училище другаде, а не в нашия град, каза Георгиева.