Изпращам писмо, което лично аз съм написал - до Министерския съвет, народните представители, евродепутатите, Министерството на околната среда и водите - и настоявам да се установят замърсителите на въздуха в Русе и производството им да бъде спряно. Това обяви вчера на специална пресконференция кметът Пенчо Милков.
„Русе иска да диша! Осигурете в най-кратки срокове адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в Русе“ - гласи финалът на писмото. 
В него Милков изброява какво е предприел като градоначалник, като обяснява: „Всичко досега, което направих, не е законово предвидено в моите правомощия на кмет на община, но е моя отговорност като избран представител на гражданите на Русе“. 
Писмото е адресирано също до директора на РИОСВ в Русе Анатоли Станев, до областния управител Галин Григоров и до председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Трябва да обединим усилията си и да излезем всички в защита на каузата за чист въздух в града, призова Милков. Той е убеден, че е недопустимо държавните институции да игнорират този жизненоважен за русенци проблем. 
„Общината няма сензори, няма правомощия и структури, с които да санкционира, затваря и установява замърсители. Но общината - това са нейните граждани, и аз заставам до тях в непримиримостта ни“, пише кметът.
Той разказа, че се е срещал и с двамата министри на околната среда - Нено Димов и Емил Димтров. Последният, популярен като Ревизоро, изрично му отказал МОСВ да закупи за Русе мобилна станция за замерване на органичните замърсители.
Получих от него едно лаконично писмо, без никакви мотиви, само отказ, каза Милков. Според него град като Русе трябва да има инсталация за адекватно замерване на съставките, които изхвърлят предприятията замърсители.
По-късно в министърът задочно влезе в диалог с кмета, чието открито писмо коментира пред БНТ с думите „Ми да ме изберат за кмет на Русе, да им реша проблема с пречиствателните станции“. Което пък показва, че Димитров или въобще не е вникнал, или вече е забравил за каква техника става дума, защото Русе има нужда от измервателна, а не от пречиствателна станция.
От Изпълнителната агенция по околната среда разрешили на Милков в отговор на негов апел да вземе камиончето със съществуващата сега в Русе станция за замерване на въздуха. Тази станция обаче не замерва органични замърсители, обясни кметът. Той уточни, че инсталация, каквато е потребна на Русе, има в Бургас и струва 646 000 лева. Общината има в бюджета 150 хиляди лева за измерване чистотата на въздуха, с тези пари Русе би могъл да участва в закупуването на нужната апаратура. 
„Не може гражданите нощем да изпадат в паника и в безсилие, а управителят на предприятието, където бяхме преди седмица, да ми казва да не бъркам „неприятен въздух“ с „вреден въздух“ и „неприятна миризма“ със „замърсяване“. Казах му: „Може днес да говорим с теб, но утре хората ще минат през мен и разговор вече няма да има“. 
Днес /вчера - б.а./ изпращам писмото, започвам и да звъня по телефоните на адресатите, очаквам реакция, каза решително Пенчо Милков, който остана да стои прав през цялата си пресконференция. 
От Общината по-късно уточниха, че късно вечерта на 8 септември на телефон 112 са получени многобройни сигнали за неприятни и задушливи миризми. Първият е от около 19.30 ч, обажданията продължили цялата нощ. 
Вчера служители на общината монтираха камери за денонощно наблюдение на два от стълбовете за осветление в района на предприятието, за което има подозрения за замърсяване. Сигналът от тях ще бъде достъпен за всички на сайта на общината.