Председателят на „ДА, България“ Христо Иванов подкрепи русенци в протестите им за чист въздух. Днес, заедно с местния лидер на партията Йоана Терзиева и активисти, се присъединиха към протестиращи пред сградата на РИОСВ в Русе.

Исканията на хората са да бъдат монтирани датчици на различни места в града, които да замерват вредните вещества и да показват откъде идват неприятните миризми. Освен това настояват разходите за тези датчици да бъдат заложени в бюджета на Община Русе за следващата година. От „Да, България“ изискват държавните институции да приложат закона, за да решат проблема с мръсния въздух в Русе, дори ако трябва да се внесат законодателни промени в тази насока.

Според Христо Иванов, липсва политическа воля за трайно урегулиране на проблема със замърсяването на въздуха в много градове в страната.

Искам да кажа на екоминистъра Ревизоро от тук, от Русе, че това управление ще им изяде главата. То се превърна в шампионат по наглост, заяви Иванов.

Проблемът с въздуха в Русе е с адресат държавните институции – те трябва да приложат закона. Ако законът пречи, министърът, вместо да дава поредните си нахални интервюта, да отиде в Народното събрание и да го промени. Това не е Мойсеевият закон, той не е написан на скрижали, законите се променят. Липсва политическа воля за трайно урегулиране на проблема, подчерта Иванов. Той добави, че Русе е прекрасно място за инвестиции и трябва да остане такова, но не може това да се случва на цената на живота на хората.

Необходимо е общината да монтира достатъчно датчици и да даде на гражданите яснота, че всички замърсители се следят и че законът се прилага, каза още Иванов.