Пренебрежителното отношение на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро към искането на кмета Пенчо Милков държавата да осигури модерна измервателна техника за следене на чистотата на въздуха в Русе и последвалите му ехидни коментари в сряда вечерта в тв ефир по повод откритото писмо на кмета на тази тема вчера намериха достоен отговор. С пълно единодушие Общинският съвет прие декларация до Министерския съвет, с която настоява държавата да не загърбва един от най-големите проблеми на града и спешно да се ангажира с решаването му, вместо да го иронизира и омаловажава.
В писането на документа са участвали съветници от всички политически групи.
„Това е най-емоционалният момент за мен от мига, в който съм станал кмет. Усетих нашето единство и благодаря на всички, че се обединихте! Не се чувствам сам в битката за въздуха. Вчера-онзиден имаше такъв момент и мисля, че никой не може да стои пред мощта на всички русенци, когато се обединят“, заяви след гласуването Пенчо Милков.
Преди това и председателят на ОбС Иво Пазарджиев /ВМРО/ акцентира върху единството и се разграничи от „тона и говоренето на министъра по адрес на кмета и града ни“. Ревизоро замести Нено Димов в кабинета по предложение на ВМРО, но Пазарджиев посочи, че не членува в партията, а е бил в парламента като част от гражданската квота.
„Единно изразяваме своето безпокойство от липсата на съпричастност на държавата да изпълни вменените й от закона задължения и да извърши необходимите действия срещу замърсяването на въздуха от промишлени източници в град Русе. Държавата е запозната от години с фактологията и продължава да бездейства... Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда не разполага с преносима техника за замерване на органични замърсители според определените от закона и комплексните разрешителни норми, а има единствено аварийни замервания на за залпово замърсяване. Отново в последните дни на територията на град Русе се усещат неприятни миризми на органични съединения, характерни и отделяни от емисиите на промишлените предприятия. Сигналите от граждани са десетки и ежедневни... Проблемът стои пред нас, жителите на община Русе, от повече от 30 години и все още не е решен. 30 години по-късно нашият град отново е изправен пред предизвикателството да извоюва правото си на чист и годен за дишане въздух. Русе иска за диша! Настояваме да бъде осигурена в най-кратки срокове адекватна модерна мобилна техника за анализ на качеството на въздуха“, се казва в приетата вчера декларация.