Електронните спортове придобиха огромна популярност в целия свят. Вълната нямаше как да не премине и през България. Добрата новина е, че има немалко български състезатели по е – спортове, които демонстрираха своята сила по световните сцени. Именно за българските постижения в този тип надпревари на компютърни игри, ще разкажем в следващите редове.

Как се представят българските геймъри в електронните спортове?

Стотици са родните геймъри, които са изпробвали късмета си в турнири по електронни спортове. Тези събития представляват съревнование между играчи или екипи, които се състезават на компютърни игри от различни жанрове – екшън, приключения, аркади, стратегии или спорт. Играта е в мултиплейър вариант (мрежа), като по-добрият печели и взима големият награден фонд, който важи за турнира. Средно БГ геймърите взимат от eSports около 130 хил. долара.

Един човек обаче прави силно впечатление с изявите си. Неговото име е Иван Иванов, като може би срещали и неговия никнейм MinD_ContRoL, с който е известен. Този играч даде най-доброто от себе си и прослави България, като взе участие в 61 състезания в различни точки на света и спечели впечатляващата сума от 4 483 393 млн. щатски долара, като справката е към 14.09.2019 година. Този млад мъж и неговия екип „Team Liquid” печелят големият турнир „The Interantional” през 2017 г., като само от там взимат 2 млн. щатски долара. Постиженията обаче се развиват и напред.

Каква е ролята на България в развитието на е – спортовете?

Може би малко хора знаят, но България е една от първите държави, които приемат официално състезанията с компютърни игри като електронни спортове и през 2003 г. е създадена федерация, която се грижи за разпространението на тази дисциплина, както и за нейните представители. От федерацията твърдят, че не е лесно да станеш добър играч, като се изискват много часове прекарани в тренировки и практика. Само така може да се достигне до големите турнири.

Българите направиха и друг голям пробив на световната eSports сцена. Отборът на Windigo Gaming разби илюзиите на много държави през 2019 г. и спечели интернационалният турнир в Китай – WESG на играта CS:GO (Counter Strike Global Offensive). Родните ни играчи спечелиха отличната сума от половина милион долара и за сетен път доказаха, силата на българските геймъри.

С оглед на тези постижения можем да напишем, че нашата страна е на много прилично ниво и може да се конкурира с най-големите геймърски общности в Китай, САЩ, Белгия, Франция, Русия, Нидерландия и други. Най-хубавото е, че 2020 година е в разгара си и макар опасният вирус Covid-19 се очакват още надпревари, а дай боже и нови успехи за българските играчи.

Е – спортове в хазартния бранш

Любопитно е, че много наши сънародници, които имат 18 години, започнаха да залагат на електронни спортове в интернет. Много от световните букмейкъри – Efbet, Bet365, Unibet и други вече предлагат залози на eSports в сайтовете си. Те дават добри коефициенти за българите, като това провокира интерес у мнозина, които залагат. Малко от малко хората започнаха да следят електронните спортове по интернет канали, телевизии и сайтове, за да се запознаят с конкуренцията и различните турнири, а малко по-късно упражняват правото си да залагат. Ето защо индустрията с компютърни игри стана много голяма, а играчите се множат всеки ден.