Германската болница "Шарите", където е приет за лечение руският опозиционер Алексей Навални, съобщи, че според изследванията той е бил отровен, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на болницата се казва, че лекарският екип, който изследва Навални от приемането му в събота, са открили наличие на холинестеразни инхибитори в организма му.

Холинестеразните инхибитори са широка гама вещества, които се намират в редица лекарства, но също и в пестициди и нервнопаралитични агенти. Лекарите в "Шарите" все още не знаят на кое конкретно вещество е бил изложен Навални.

"Пациентът е в интензивно отделение и продължава да е в изкуствено предизвикана кома. Здравословното му състояние е тежко, но в момента животът му не е в непосредствена опасност", се казва още в изявлението.

По-рано днес немското правителство отбеляза, че смята, че руският опозиционер Алексей Навални най-вероятно е бил отровен. Това заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел, Щефен Зайберт. Според руските лекари в Омск изследванията на Навални не показват следи от отравяне.

Две руски лаборатории не са намерили следи от отравяне в организма на Алексей Навални, съобщи днес заместник-главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко. В момента Навални се намира в берлинската болница Шарите, където беше транспортиран от руския град Омск. Преместването му стана след изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която предложи медицинска помощ, без да отправя изрична покана към семейството на Навални.

"Беше пределно ясно, че след пристигането на Навални в Берлин той трябва да бъде охраняван, защото с голяма вероятност става дума за пациент, когото са опитали да отровят" , обясни днес говорителят на Меркел Щефен Зайберт необходимостта от охраната на Федералната криминална служба. В Киев външният министър Хайко Маас не беше толкова категоричен:

"Аз съм от хората, които изграждат мнението си на базата на фактите, а в случая Навални все още липсват факти - както медицински, така и криминологични. Затова трябва да изчакаме".