Нито една оферта не е подадена на приключилия в петък търг за имоти на изпадналата в тежко финансово положение русенска фирма „Спарки“. Очаква се те да бъдат предложени отново за продан след месец, като цената бъде намалена с 10%. Другият търг за движимо имущество на машиностроителната компания е отменен по искане на кредитора - Българската банка за развитие.
Както „Утро“ писа, в началото на юли частният съдебен изпълнител Венцислав Маринов обяви търг за четири имота. Най-известният от тях е спортният комплекс със закрит плувен басейн, който се предлагаше за 634 560 лева без ДДС. Продава се и уличката от бул.“Липник“ към „Кауфланд“, която е съсобственост между хипермаркета и машиностроителната фирма в съотношение приблизително 65:35%. Нови собственици търсят и газстанцията за зареждане на битови бутилки с пропан-бутан до входа на Централния пазар от улица „Шипка“, както и вилата на „Спарки“ на Текето, придобита още при приватизацията на бившия завод „Георги Димитров“.
Очакваше са оферти за търга да предложи новосъздаденото с помощта на ББР дружество „Спарки Русе 2020“, на което вече банката отпусна за целта кредит от 3 млн. евро. Липсата на предложения обаче означава, че то ще може да закупи предложените имоти, а вероятно и много други, доста по-евтино. Очевидната цел е прехвърляне на всички активи на „Спарки“ в нова компания, която да започне на чисто. Ползата от такава операция за държавната банка остава не съвсем ясна, но най-важно за русенци е предприятието да продължи да работи. 
„Спарки“ дължи над 10,1 млн. евро на ББР и над 1,6 млн. лева на НАП извън обичайните търговски задължения. Предприятието закъснява и с изплащането на заплатите, а от миналата година персоналът се е свил с около 200 души.