По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на областта са констатирани два нови случая на коронавирус. Става дума за две жени на 43 и 53 години от гр. Русе. Понастоящем и двете са в стабилно здравословно състояние, като 53-годишната жена е оставена под домашна изолация, докато 43-годишната е хоспитализирана в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“.

Така, диагностицираните с COVID-19 в областта от началото на пандемията станаха 253-ма, като активните случаи са 128. От тях 42-ма души са на болнично лечение, а другите 86 са под домашна изолация.

За съжаление през вчерашния ден са починали двама мъже на 79 и 87 години. И двамата са от дома за стари хора „Възраждане“ в Русе. Те са били с положителен PCR тест за коронавирус и са били хоспитализирани съответно в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ и в Университетска болница „Канев“. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на роднините и близките на починалите.

Общо смъртните случаи на хора с коронавирусна инфекция от област Русе станаха дванайсет, като седем от тях са от дома за стари хора „Възраждане“.

Припомняме, че по-рано през деня от Областния оперативен щаб информираха за първи излекуван сред обитателите на социалното заведение. Става дума за 82-годишна жена, която след два отрицателни резултата от PCR тест, е изписана през вчерашния ден от инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“. Днес след два отрицателни PCR теста бяха изписан още трима обитатели на дома – мъж на 82-годишна възраст и две жени на 77 и 84 години, както и двама души от персонала, работещ там.

Предвидено е възрастните хора от дома след изписването им от лечебните заведения да бъдат настанявани в кризисен център „Каритас”.

Областният оперативен щаб и Регионалната здравна инспекция ежедневно следят ситуацията с разпространението на COVID-19 в областта, а медицинският персонал на двете университетски болници „Канев“ и „Медика Русе“, както и на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ полагат всички необходими грижи за хоспитализираните пациенти.