83 от тестваните 184 потребители и 7 от 72 души персонал в дом „Възраждане“ са заразени с Ковид-19. Това показват резултатите от направените проби. Всички изследвания вече са готови и не се очакват нови положителни случаи на коронавирус. В тежко състояние заради високата и трудна за овладяване температура се намира 1 от всички 24 настанени в лечебни заведения. Това посочиха на брифинг директорът на „Обществен ред и сигурност“ в Община Русе Спасимир Димитров и директорът на „Социални дейности“ Катя Петрова.
„Срещаме обаче нови предизвикателства в работата си, между които е нежеланието на част от хората в дома да напуснат стаите си. В неделя се прибегна до намесата на психолог от МВР, който да разговаря с тях и да им обясни нуждата да бъдат преместени и карантинирани. В готовност при нужда да осигури психиатър е и директорът на Центъра за психично здраве д-р Теменужка Матева“, обясни Димитров.
Думите му бяха потвърдени от директора на дома Ани Венкова, която посочи, че благодарение на външната намеса на психолога 5 души са убедени да се преместят, но работа предстои с още двама.
„Стрес е за потребителите да напуснат стаите си, особено за тези, които от години живеят в тях. Категорични са, че не искат да бъдат местени, а са с положителни проби за коронавирус и дори си позволяват да се разхождат като по този начин застрашават живота на останалите и създават рискове за зараза“, коментира Венкова. За да се ограничат опасностите от разпространение на Ковид-10 тя призна, че се е наложило те да бъдат заключени по стаите като посочи, че очаква в рамките на деня да бъдат убедени в необходимостта от преместване.
От Общината благодариха за подкрепата от страна на Русенския университет, които са осигурили двама души за работа в дома и на доброволците от БЧК, които помагат за помощни дейности, за да може персоналът на дома да се съсредоточи за справяне с тежката ситуация. Особено сърдечни благодарности бяха отправени към зам.-управителя на Белодробната болница д-р Христо Метев, който се е отзовал да прегледа хората от дома.
В момента тече пълна дезинфекция на втория етаж от дома, който се подготвя да посрещне вече здравите хора. Заразени има единствено на четвъртия етаж. Вчера Общината изпрати и доклад около разпространението на вируса в дома, поискан от социалния министър Деница Сачева, която в петък даде пресконференция с депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова, на която се отправиха остри упреци, че местната управа е подценила ситуацията и това е довело до разпространение на заразата.