По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на областта са регистрирани 34 нови случая на коронавирус, като 33 от тях са в дом за стари хора „Възраждане“ в Русе. От новообявените 33 случая в социалното заведение – 32 са при обитатели на дома, а един е при социален работник от институцията, съобщиха от областната администрация в Русе.

Така общият брой на заразените с COVID-19 в дома за стари хора достигна 90 души, от които 83 потребители на социалната услуга и седем души персонал. За съжаление от посочените 83-ма обитателя с положителен PCR тест за коронавирус смъртните случаи са два. Припомняме, че става дума за жена на 86-годишна възраст, която почина на 30-ти юли в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, както и за мъж на 80 години, който почина в понеделник в COVID-отделението за интензивни грижи към Университетска болница „Канев“, където беше интубиран.

Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на роднините и близките на починалите.

За последните няколко дни от страна на Регионалната здравна инспекция в Русе са взети общо 164 проби за провеждането на PCR изследване на обитатели на дома за стари хора, като 66 от тях са се оказали положителни. Други девет проби са взети от персонала и една от тях също е положителна. Както стана ясно от посоченото по-горе става дума за социален работник от социалната институция. Необходимо е да се отбележи, че посочените по-горе 66 положителни резултати от проведените PCR изследвания включват и новообявените днес 32 случая при обитатели на дома за стари хора.

Отчитайки новообявените случаи общият брой на диагностицираните с COVID-19 от началото на пандемията в област Русе е 234, като активните са 159.