Основателят на "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс заяви във вторник, че очаква нивото на смъртност от коронавирус да спадне "значително" до края на годината.

Филантропът милиардер посочи, че терапевтичните лекарства за лечение на коронавирус могат значително да намалят смъртността до края на годината, но създаването на ваксина ще бъде от решаващо значение за връщането на чувството за нормалност в обществото.

"Можете да видите терапевтичната полза по-бързо от защитната полза", посочи Гейтс пред CNBC. "Така че смятам, че има голям шанс да имаме значително намаляване на смъртността до края на годината чрез комбинация от тези нови инструменти".

Той посочи лекарството ремдесивир (remdesivir), но отбеляза, че други две антивирусни лекарства също се разглеждат като подходящи за лечение от Covid-19. Ремдесивир е антивирусно лекарство на Gilead Sciences, което е показало, че намалява риска от смърт при тежко болни пациенти с Covid-19 с 62% в сравнение с полаганите за такива пациенти стандартни медицински грижи.

"Също така бих казал, че моноклоналните антитела са може би най-обещаващият клас. ... Имате фирми като Regeneron, Eli Lilly и AstraZeneca, които вършат някаква доста силна работа", отбеляза Бил Гейтс в интервюто си за бизнес телевизия CNBC.

Въпреки че тези нови терапевтици ще помогнат значително на коронавирусните пациенти, страдащи от тежки симптоми, това няма да ни "върне към пълна нормалност", предупреди той.

"Докато наистина блокирате предаването, има дълги периоди от време, без никой да отиде в болницата, но притеснението ще остане", посочи Гейтс.

Съпредседателят на фондацията Бил и Мелинда Гейтс обаче подчерта, че само ваксина ще помогне на света да се върне към "пълна нормалност".

Основателят на "Майкрософт" посочи, че е "ентусиазиран за всички ваксини, които САЩ са финансирали".

Милиардерът също подчерта важността на убеждаването на обществото да вземе ваксината, ако и когато тя стане достъпна. Той каза, че здравните служители трябва да изпращат ясни съобщения в тази посока.

"От ключово значение е хората да не смятат, че бързаме“, каза той. Гейтс призна, че е "притеснен", но не е изненадан, че хората са загрижени за ефикасността и безопасността на първата коронавирусна ваксина.

"Надяваме се, че те ще се справят с фактите, ще разберат ценностите на хората, за които мислят, и ще разберат, че сме заедно в това и трябва да се защитаваме взаимно с маски и в крайна сметка вероятно със стаден имунитет чрез ваксина", допълни той.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обяви през февруари планове да дари 100 милиона долара за ваксинални изследвания и лечение на коронавирус като част от искането на Световната здравна организация за 675 милиона долара за борба с разпространението на вируса. През юни фондацията пък обеща допълнителни 1,6 милиарда долара за ваксинния съюз Gavi - организация, фокусирана върху усилията за имунизиране на деца на фона на пандемията от коронавирус.