Минималното обезщетение за безработица трябва да се вдигне с поне 30 % и то още от утре, а новият пакет от мерки за справяне с последствията от кризата от COVID-19, трябва да бъде 3-4 млрд. лв. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него, ако не се вземат спешни мерки, безработните ще се увеличат с още около 60 хиляди. Затова в момента трябва да се харчи смело. 70 % от синдикатите подкрепят протестите, но нямат намерение да се включват в протестни действия.

Още в началото на пандемията в края на април от КНСБ били убедени, че ще се наложи приемането на втори пакет от мерки.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: И вторият пакет трябва да бъде в една голяма стойност, няколко милиарда, до 3-4 и ориентиран към бизнеса, населението, към отделните групи, които трябва да бъдат подпомогнати и то с хоризонт идващата есен, която няма да бъде никак лека.

Друго предложение е за допълнителен платен отпуск за гледане на дете нови 15 дни - или при карантина в детската градина или в училище, което се очаква през септември. Според него мярката 60 /40 работи и трябва да се продължи и надгради.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Към настоящия момент около 200 хиляди работни места за запазени, точно поради тази мярка. 90 000 са устойчиво загубени, но ако не беше тази мярка и тези 200 000 щяха да са там също.

По повод антиправителствените протести, президентът на КНСБ каза, че несправедливостта, корупцията и ниските доходи, изкарват хората на улицата.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Под 20 % от допитаните лидери казват, че трябва да се включим в организирането на протестни и стачни действия, 80% казват, че трябва да правим други неща.

Решението на синдикатите за момента не са протести, а промяна на политики с конкретни искания и действия.