Традиционното във вилните зони справяне с изсъхнала след косене трева и други растителни отпадъци стана причина за поредния голям пожар д старческия дом „Приста“ в Средна кула. 
Пламъците тръгнали от вилната зона след казана за варене на ракия в края в Средна кула в посока жп линията около 12.40 часа в събота. Появилият се  западен вятър застрашително насочил пламъците към приюта и оттам подали сигнал за бедствието, на който веднага реагирали пет специализирани автомобила с 20 огнеборци, които часове наред се борили с пламналите 60 дка стърнища и 20 дка борова гора, която с професионални прийоми е спасена от пълно изгаряне.  Токът по релсите и бил изключен, което наложило бързият влак от София да изчака на място. 
По време на гасенето пожарникар е получил леко обгазяване, след като минал през много гъст дим, за да се справи с първоначалното огнище. След преглед от екип на Спешна помощ той отказал да бъде откаран в болница и продължил да гаси пожара. В спасителната акция са се включили работни групи от Горското стопанство и от Държавно ловно стопанство. Около 19 часа пожарът бил загасен напълно.
Миналата година на същото място, но по-близо до старческия дом пак имаше голям пожар. Тогава причината беше искра от минаващ влак, която запали стърнищата.