Изоставената от години площадка на печално известния на русенци румънски завод „Верахим“, който години наред ни тровеше с хлор, напоследък е много привлекателно място за инвеститори в „мръсен“ бизнес. През есента на миналата година в Гюргево се обсъждаше предложение на белгийската компания „Avesta Battery & Energy Engineering“, която искаше да вдигне там огромен завод за рециклиране на електрически батерии от автомобили. 

Тъй като технологията изисква предварителното им стриване на прах, това носеше опасност северният вятър да носи не само по-хладен въздух, но и облаци от литий, манган и други метали, вдишването на които по никакъв начин не може да е полезно. Тази идея засега няма развитие, но се появи друга - инвеститор иска да вдигне там инсинератор за отпадъци, включително животински и медицински. 
Проектът за изгаряне на отпадъци и животински останки в района на бившия Химкомбинат е преминал преди две седмици през задължителното обществено обсъждане. Както може да се очаква, в Гюргево подобни идеи също се посрещат на нож. Депутати вече се обявиха категорично против и поискаха по-задълбочен анализ, кметът Адриан Ангелеску също изрази резерви. Според местните медии инсинераторът може да отрови въздуха в Гюргево и да превърне града в огромно сметище, изпускащо отвратителна смес от боклук и трупове всеки ден. 
За да се спре един инвестиционен проект обаче, само общественото нежелание не е достатъчно, необходимо е той да нарушава наличните закони и разпоредби. Едно от формалните изисквания е за отстояние на инсталацията от най-близките населени места, което трябва да е поне 500 метра. Едва ли обаче някой ще бъде спокоен, ако инсинераторът е примерно на 600 м и отговаря на това условие. Друг проблем може да е създаването на временна площадка за депониране на отпадъци, за което все още няма законодателна регламентация. Очаква се решението на Агенцията за опазване на околната среда в Гюргево, а може би и на съда.