284 са свободните места, които остават в гимназиите в Русенска област, след като е приключило и второто класиране. Най-много незаети места са останали в паралелките за две перспективни специалности - „Газова техника“ в гимназия „Атанас Буров“ в Русе и „Системно програмиране“ в СУ „Панайот Волов“ в Бяла. В двете училища могат да приемат още по 23 ученика. 
20 места има все още за бъдещи компютърни десенатори на тъкани платове в ПГ по облекло, докато в паралелката по фризьорство в същото училище незаети са останали само две местенца. 
Единични „бутикови“ бройки все още се намират и в капитанската паралелка в Корабната гимназия, в модния дизайн на ПГО, в няколко от специалностите на ПГ по строителство и архитектура, в гимназията по дървообработване. 
Засега трудно върви запълването на новата специалност в гимназията по транспорт, където трябва да се обучават дефицитните специалисти по вагони и локомотиви. 
По-добре се движат нещата със запълването на друга „чисто нова“ специалност - за химически лаборанти, която откриват за първа година в ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“ в Чифлика. 
Нямаме опасения, че може да се наложи да падне друга паралелка, освен тази, която обявихме още след първото класиране - осмият клас в обединеното училище в град Борово, каза вчера за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 
Днес надвечер изтича срокът за подаване на заявления за трето класиране. За него със сигурност ще кандидатстват 56-те останали некласирани никъде до този момент момичета и момчета, на които балът не е стигнал, за да бъдат приети в желаните от тях учебни заведения.
Имаме още стотина седмокласници, които не са подали изобщо заявления - тях вече издирваме с помощта на механизма за приобщаване, за да се види дали някой не е останал на изпит, а и да разберем по каква причина не са кандидатствали, обясни Георгиева. 
Има и деца, които са подавали документи в други градове и области, например, знаем, че има около дузина русенчета само от едно училище, които са подали документи в София за Националната гимназия за древни езици и култура, Френската гимназия в София, Италианския лицей, обясни началникът на РУО. Възможно е някои от тези деца да се върнат в Русе, допуска Георгиева. 
И обяснява още нещо: „Всъщност, в общата бройка на останалите досега незаети места в гимназиите са включени всички места при предвидено максимално запълване на паралелките. Но трябва да се знае, че максимумът за обикновените паралелки е 26 бройки, а минимумът е 18 деца. Освен това в план-приема имаме предвидени немалко защитени паралелки, които се смятат за запълнени при 9 ученика, а също и паралелки с планиран недостиг с минимум 12 деца. Така че ние в РУО наистина нямаме притеснения от проблеми с приема. Притесненията ни продължават да са свързани с тенденциите децата в града и в областта като цяло да намаляват, което тепърва ще ни изправя пред все по-сериозни драми“.