Северна Корея също се включва в глобалната надпревара за разработка на ваксина срещу COVID-19 – усилие, което струва милиони и дори милиарди на държавите по света, предаде CNN.

По данни на Националната комисия по наука и технология в страната клиничните тестове на лекарството вече са започнали, а в следващата, трета фаза, се очаква да бъде приложено върху хора.

Същевременно обаче от Пхенян не са обявили нито един случай на заразен с новия коронавирус. Вероятната причина за инвестиция на ресурси във ваксина е комбинация от действителен страх от болестта, както и убеждението на народа, че лидерът Ким Чен Ун се е справил с предизвикателството да защити хората.

Северна Корея бе една от първите държави, които припознаха COVID-19 като сериозна заплаха съвсем основателно, тъй като повечето експерти смятат, че здравната ѝ система бързо може да се срине заради пандемията – много от лечебните заведения нямат достъп до електричество и течаща вода, а оборудването често не достига. Тестването също е проблем – към началото на юли едва 922 души от 25-милионното население са били тествани.

От години страната разчита до голяма степен на съдействие от Световната здравна организация за доставка на ваксини за населението.

По данни към средата на месеца 140 екипа разработват ваксина, като 23 от тях са достигнали фазата на клинични експерименти. Някои от фармацевтичните компании, ангажирани с разработката, струват повече от цялата икономика на Северна Корея.