Ремонт на кабинета така както управляващите го виждат или дават знаци, не би успокоило протестиращите, не би успокоило гневните, недоволните“, каза пред БНР главният редактор на “Епицентър.бг“,  журналистката Валерия Велева.

Според мен управляващите закъсняват, не намират път към протестиращите. Макар че непрекъснато говорят за това, че са готови на диалог с тях. Всички изявления на властта на управляващите в момента говорят по-скоро за някакво високомерие, за някакво вътрешно стягане на редиците, за задържане на властта на всяка цена, без да се търси някакъв път към това, което се случва на площада, каза още тя в интервю за предаването “12+4“.

Също смятам, че тук може би някаква грешка има и от протестиращите. Засега те наистина не излъчват лидери освен т.н. “отровно трио“, които пък са крайни критици и отрицатели на управляващите. И в този смисъл като че ли диалогът е блокиран – нито едната страна отстъпва, нито другата. Към този момент не виждам начин за успокояване на страстите“, посочи още Велева.

“Аз също мисля, че действията на правителството са закъснели“, посочи журналистът от OFFnews Владо Йончев и допълни:

Ако този ход с ново правителство беше в първия ден на протеста, беше изпреварващ ход, щеше да е навременен и да е успокои протестиращите. Две седмици по-късно ми се струва доста закъснял и има някаква вероятност да мине и да успокой страстите, но според мен тя е изключително малка“.

“На тема преговори, аз не виждам за какво трябва да се преговаря, исканията са толкова ясни, толкова прости, че те не се нуждаят от преговори. Мисля, че самите управляващи имат интерес те да бъдат направени. Да припомним исканията – оставка на правителството, гаранция за честни избори, защото има съмнения, че политическата класа гласува сама за себе си чрез фалшиви избори, фалшиви гласове и така се самовъзпроизвежда. Другото искане е оставката на Иван Гешев и гаранции, че такъв главен прокурор повече няма да дойде“, посочи още той.