„Захар-био“ АД вече официално е в несъстоятелност, обявена с решение на Окръжния съд от 8 юли. С това започва осребряване на имуществото на поредната завлечена на дъното русенска икономическа гордост, за да бъдат компенсирани кредиторите й. Решението обаче може да се обжалва.
Съдебната процедура по обявяването не несъстоятелността на построената с белгийски капитали през 1913 година фабрика, която след 1944 година преживява национализация от „народната“ власт, а след 2000-та - приватизация от „Литекс Комерс“, стартира отдавна. На 9 май 2019 година тя официално бе обявена в неплатежоспособност с начална дата 31 декември 2016 година. През февруари тази година бе одобрен списък на кредиторите и бе даден срок за предлагане на оздравителен план, както предвижда процедурата в такива случаи. Такъв предизвестено не бе предложен, затова се прибегна до крайната мярка - прекратяване на дейността на дружеството, постановяване на обща възбрана и запор върху имуществото и започване на разпродажбата му.
Както „Утро“ подробно информира, „Захар-био“ не работи вече 10 години, но има многомилионни дългове към държавен фонд „Земеделие“, НАП и Община Русе. Само към данъчната служба са натрупани около 15 милиона, а към фирми - над 7 милиона. Особено чувствителна е темата с жилищата на фирмата, в които живеят десетки семейства и които предстои да бъдат разпродадени на търг. Хората, които са под наем, излязоха на протести заради опасенията, че ще останат на улицата. В началото на месеца стана ясно, че домовете им ще бъдат предложени първо на тях. Остава да се види дали направените оценки ще бъдат по силите им.