„Гладувахме в Аушвиц и за да облекчим болката, измисляхме “мечтани ястия” за следобедно кафе, обеди, неформални и официални вечери. Планирахме менютата си внимателно с часове и с много подробности. Нашите любими ястия и десерти имаха приоритет и често се повтаряха. Обсъждахме подреждането на масата, цвета на чиниите, покривките, салфетките, цветята за всеки повод и подреждането на гостите около масата. Това може да ви звучи илюзорно, но в тези часове за планиране на храна се пренасяхме за кратко в нормалния свят - свят, който беше толкова далеч от нашата мизерна реалност. Всъщност “вкусвахме” ястията, които приготвяхме, и гладните ни мъки изчезваха”. 
Разказът е на Лилиан Берлинер, депортирана със семейството си от Унгария през 1944 г. Тя и майка й оцеляват в концентрационните лагери в Аушвиц/Освиенцим,  Бремен и Берген-Белзен. Имат късмета да не се разделят никога по време на нечовешките изпитания. Освободени са от британските войски на 15 април 1945 г.
Този разказ заедно с още стотици на оцелели от немските концентрационни лагери са публикувани в “The Holocaust Survivor Cookbook” (“Готварска книга на оцелели от Холокоста”) и нейното продължение “Miracles & Meals” (“Чудеса и ястия”). Невероятно, нали? Всяка рецепта в тези книги е придружена със снимки и с лична история за Холокоста - за смелост, загуба, страдание, любов, подкрепа, грижа, живот, смърт и чудеса на оцеляването.
Авторката Джоан Карас, американска тв звезда от детско шоу, открива мисията си в живота през 2005 г. при посещение в Йерусалим, когато за първи път влиза необикновен ресторант - Carmei Ha’Ir. Той е от т.нар. отворени ресторанти, чиято политика е да няма разграничение между тези, които получават там безплатна храна, от другите, които си плащат за храната като семейство Карас. Девизът на ресторанта е “Обслужване на нуждаещите се с достойнство”. Достойнство за човека, който е загубил работата си; за съпругата, загубила съпруга си; за децата, чиито родители не могат да им купят дрехи или дори храна. За година там се сервират 52 000 закуски, 350 000 обеди, над 12 000 хранителни пакета се раздават за събота и двата големи еврейски празника Пасха и Рош Хашана, а в магазина към ресторанта има нови дрехи за над 1800 семейства.
Джоан е впечатлена от достойнството, с което се сервира всичко и на едните, и на другите, и спонтанно решава, че иска да събира пари за каузата. Започва да издирва оцелели от Холокоста, защото това е най-мрачният период в историята не само за еврейския народ, а за хората от целия свят. Идеята й е да събере истории за преживяното и рецепти на оцелели. Помагат й синът й Джонатан и снаха й Сара, дъщеря на оцеляла от Холокоста. “Помолихме оцелелите от Холокоста да ни изпратят любимата си рецепта, снимки, а също и историята как са успели да оцелеят. Събрахме 129 истории от цял свят, включително Европа, Южна Америка, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Южна Африка, Израел и много щати. Всяка от тях е чудо!”, разказва Джоан.
Проведени са и над 250 интервюта, на които всички преживяват отново мъките от онова зловещо време, а някои от оцелелите признават, че думите не стигат, за да опишат гледките, звуците, миризмите, унижението, деградацията и терора. Но се припомнят и случаи на взаимна подкрепа и жестове на доброта. Постепенно историите и рецептите стават толкова много, че стигат за две книги - първата “The Holocaust Survivor Cookbook” е издадена през 2007 г., а втората “Miracles & Meals” излиза от печат през 2012 г.
След това Джоан тръгва да обикаля света, за да споделя своята мисия. Навсякъде в осъществените над 300 срещи в различни държави тя не само слага автограф в книгите си, а съветва всеки да чете историите в тях на семейството си, когато сервира някоя от написаните рецепти. Целта й е да продаде 6 милиона книги като почит към паметта на шестте милиона евреи, които не са оцелели в Холокоста. Всички средства от продажбата на книгите се превеждат на Carmei Ha’Ir за подпомагане на нуждаещите се.
Готварските книги на оцелелите от Холокоста не са типичните кулинарни книги, които са организирани в раздели за предястия, салати, супи, основни ястия, гарнитури и десерти. Те са съставени на съвсем различен принцип, който се съобразява с историите на оцелелите. Тъй като много от тях са давали повече от една рецепта, те са публикувани заедно и на една страница може да има рецепта за супа и за десерт, които следват разтърсваща житейска история. 
Рецептата за гръцки маслени курабии, която ви предлагаме днес, е публикувана в “The Holocaust Survivor Cookbook” и е от семейството на оцелялата Рена Гани Карасо. Рена е родена в гръцкия град Превеза през 1915 г. По онова време Превеза е малка еврейска общност на няколко часа път от Атина. Баща й Соломон е проспериращ търговец на текстил, а майка й Симча остава вкъщи, за да отгледа петте им деца.
През 1943 г. германците нахлуват в града и арестуват всички евреи. Цялото семейство Гани е изпратено в концентрационния лагер Биркенау/Аушвиц, където родителите незабавно са хвърлени в газовите камери.
Рена и сестра й Ели са изпратени в женския лагер, а тримата им братя - в мъжкия. Тримата млади мъже се сражават смело и достойно, когато избухва въстание в мъжкия лагер, но са убити. Рена и Ели оцеляват и са освободени от американците през 1945 г. Връщат се в Гърция, но там нищо не е останало от някога щастливото им семейство. Скоро Рена се премества в Атина, където среща и се омъжва за високия красив Даниел Карасо, известен на приятелите му като Нико. Тъй като и Рена, и Нико са загубили повечето си приятели и роднини в Холокоста, сватбата им е малка, но изпълнена с надежда за бъдещето.
През 1951 г. Рена, Даниел и малката им дъщеря Жанет емигрират в Америка. Там им се ражда още една дъщеря - Айлийн, а след време и пет красиви внуци. Семейство Карасо е вписано на Стената на честта на остров Елис, който до 1954 г. е най-големият център за приемане на имигранти в САЩ, а днес е превърнат в музей. 
Рецептата за гръцките маслени курабии на Рена Карасо е предоставена от дъщерите й Жанет Катцен и Айлийн Мецгер за готварската книга. Те са вкусна почит към Рена и нейното семейство.

Гръцки маслени курабии на Рена Карасо

Необходими продукти:
450 г безсолно масло на стайна температура
450 г нарязани бадеми
2 големи жълтъка
600 г пудра захар
1 ч.л. ванилия
370 г брашно
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива с миксер на средна скорост и един по един се добавят двата жълтъка. След като се поемат от маслото се прибавят 1 чаша пудра захар, ванилията и малко брашно. Разбиването продължава, като постепенно се добавят нарязаните бадеми и още брашно, докато се образува меко тесто. То трябва да е еластично и лесно да се оформя, без да е твърде маслено. Разточва се върху набрашнена повърхност и от него се изрязват кръгли или форми във вид на полумесец. Подреждат се върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна 15-20 минути до леко златисто. След като изстинат, се поръсват обилно с пудра захар.