Тайна среща между турски, гръцки и германски високопоставени правителствени чиновници с посредничеството на Берлин се е състояла преди Съвета по външни въпроси. Това разкри турският външен министър Мевлют Чавушоглу, което, според „Катимерини“, подкопава перспективите на тристранния формат.

По думите на Чавушоглу, става въпрос за конфиденциална размяна на мнения между външнополитическите съветници на германския канцлер, гръцкия премиер и турския президент Ян Хекер, Елени Сурани и Ибрахим Калън.
Според добре информирани източници, Хекер е трябвало да разговаря със Сурани относно фонда на ЕС за възстановяване и отделно с Калън преди срещата на Съвета по външни работи в понеделник, чийто фокус беше агресията на Турция в Източното Средиземноморие и действията ѝ по отношение на музея „Света София“.
Според германски източници, по време на срещата е внесено предложение за възобновяване на проучвателните разговори между Атина и Анкара, прекратени през 2016 г. Условията за това са били Турция да се справи с нелегалната миграция през Гърция и да не продължи с плановете си за сондаж в Източното Средиземноморие – нещо, което не е било прието добре от Калън.
Властите в Атина подчертаха, че заключенията на Съвета по външни работи в понеделник е потвърдил позицията на Гърция, тъй като е призовал Анкара да намали провокациите си. Според тях е особено важно по време на криза каналите за комуникация да останат отворени.
Според публикация на РИА Новости, съобщението за тайните преговори е предизвикало възмущение сред гръцката общественост, а опозицията е настояла за незабавни разяснения.
Гръцкият външен министър Никос Дендиас призна за проведената среща, но според него не става въпрос за преговори.
„Ако Турция иска да представи това като диалог, за да се избави от възможното въвеждане на санкции, тогава трябва да положи усилия“, заяви Дендиас в интервю за телевизия „Стар“.
Гръцките медии съобщават, че след изявлението на Чавушоглу „правителствените източници“ са побързали да потвърдят провеждането на тристранната среща.
„Апотеоз на тайната дипломация и наивността на гръцкото правителство. Срещата се проведе, след като Ердоган превърна църквата „Света София“ в джамия“, пише интернет-изданието militaire.gr.
Гръцките политически анализатори не изключват срещата да е предизвикана от безпокойството на Германия във връзка с влошаващата се ситуация в региона на Източното Средиземноморие и може да отразява желанието ѝ да бъде посредник при урегулирането на гръцко-турските отношения. В същото време е слабо вероятно ръководителят на дипломатическия офис на Мицотакис Елени Сурани да не е знаела за предстоящата среща с Калън, който е известен като „дясната ръка“ на Ердоган.
Гръцката опозиция настоя да получи разяснение по случая, подчертавайки, че в този критичен момент, когато „Турция засилва своята агресия, правителството е длъжно най-малкото незабавно да информира опозицията, какво е било обсъждано по време на срещата, за да не получаваме за това информация от външния министър на Турция“, се казва в изявление на СИРИЗА.
Движение КИНАЛ обяви за немислимо Гърция да научава от турската страна за проведените тристранни разговори, защото „тайната дипломация се превръща в неприятности“.