Носителите на трофеите в България за 2020 г. са същите както и през 2019-та – Лудогорец стана шампион (при това за рекорден 9-ти пореден сезон), а Локомотив (Пловдив) триумфира отново с Купата на България. Така тези два тима първи си осигуриха квоти за турнирите на УЕФА през следващата кампания. А предстоящият сезон в европейския клубен футбол ще бъде необичаен заради необходимостта от съкращаване на някои етапи и от по-сгъстената програма в основната фаза.

Основното нововъведение, което засяга българските евробойци, е промяната във формата на мачовете от квалификационните кръгове на Шампионската лига и Лига Европа. Пресявките няма да се провеждат в мачове на разменено гостуване, а победителите ще се определят в една среща в първите три етапа. Първият кръг, в който се включват нашите представители, ще се проведе в периода 18-20 август. Следващите етапи са планирани за 25-27 август и за 15-17 септември. В Шампионската лига плейофите все пак ще се проведат на разменено гостуване, докато решителният 4-ти квалификационен кръг във втория турнир отново е предвиден да се играе в един мач.

Промените, наложени след прекъсването и разместването на календара заради пандемията COVID-19, може да и дадат повече шансове на българските отбори. Основната предпоставка за това нашите представители в турнирите на УЕФА да се намират в добра форма може да се потърси и във вътрешния календар. Сезонът завършва във втората половина на юли, а новият шампионат ще стартира на практика без никаква почивка. Както отбелязват и от сайтове за залози в България, това ще даде възможност на Лудогорец, Локо (Пд) и другите ни два участника да не излизат от ритъм. Напротив, за разлика от други лета през 2020 г. родните евробойци ще влязат във форма в евротурнирите, а не още преди да се и изиграл дори и един кръг от Първа лига.

Лудогорец си осигури рано титлата и така получи възможността да използва оставащите мачове до края на сезона като своеобразни контроли, в които да се поддържа ритъмът и формата на отбора. Привличането на специалист като Павел Върба показва амбициите Разград през тази есен да бъде домакин на двубои от Шампионската лига.

Купата отново е “черно-бяла”, а Локо (Пд) се доказа като турнирен боец

Локомотив (Пловдив) записа нова славна страница в своята история, като спечели Купата на България. “Черно-белите” защитиха трофея от 2019-та, спечелен тогава в сблъсък с градския съперник Ботев, като този път надделяха над ЦСКА на Националния стадион в столицата след изпълнения на дузпи. Така тимът на Бруно Акрапович още ведвъж доказа стойността си на турнирен боец, която може да се прояви и в европейските битки. Провеждането на квалификационните кръгове в Лига Европа във формат от единични мачове, а не с разменено гостуване, може да бъде от полза за “смърфовете”, ако имат късмет при жребия. Предимството да играеш на клубния стадион едва ли ще има кой знае какво значение, ако мачовете през есента се играят все така без публика, а поне засега няма изгледи да бъдат допускани фенове. А за разлика от миналото лято сега Локомотив (Пловдив) имат и опит от участие в Европа, което дава допълнително основание за оптимизъм на “Лаута”.