„Барелефите на Христо Ботев на едноименния булевард и на Никола Вапцаров на блок „Червен“ вместо да бъдат реставрирани, са окепазени и са направо съсипани! Одялкал е Ботев, част от носа е отчупена, а след това е запълнена с теракол. По барелефа на Вапцаров са останали зелени петна, не е почистено, разтекли са се зеленикави струи. И двата барелефа са обезобразени! Така е, като за реставриране се наема човек, който не е реставратор и няма понятие от тази работа!“.  

Това каза Ясен Янков, възмутен от работата на скулптора Зюхтю Калит при възстановяването на три паметника и два барелефа по поръчка на Общината. Както „Утро“ писа, преди дни Калит приключи своята работа по петте обекта, които от години бяха останали като забравени. По думите на Янков, който е завършил Художествената академия със специалност „Стенопис“, но има и сертификат като реставратор, той самият бил предупреждавал Калит да не посяга към паметниците с длетото и с чука, тъй като това е деликатна работа. Бях му казал: „Ела, ще ти дам всичко, което е необходимо“, но той явно е решил да се справи сам - и ето резултата, добави Янков. Според него постоянно му се обаждали хора, които били възмутени от състоянието на двата барелефа. Познават ме хората и затова ми се обаждат на мен, обясни той. И добави, че той самият пък се обадил на русенския архитект Точно Тончев с молба да бъде алармирана дъщерята на автора на двата барелефа Никола Терзиев-Желязото за посегателството върху творбите на именития й баща. Вече нищо не може да се направи - това е престъпление, съсипията е същата, както беше, когато преди няколко години свалиха патината от скулптурите на момичетата на големия български ваятел Любомир Далчев, поставени на фонтана на площада пред библиотеката, убеден е той. 
Не съм изненадан, очаквах тази атака, тя е политическа, прави се от завист и от простотия, каза Зюхтю Калит. Според него нападките са несъстоятелни, а причината за тях е това, че Ясен Янков е очаквал тази поръчка да бъде възложена на него. Комисия от Общината днес /вчера - б.а./ прие реставрираните паметници, добави Калит. Той обясни, че следите, които се виждат по барелефа на Ботев, са резултат от почистването на мъховете и лишеите по паметната плоча, които скулпторът е изчистил. Язвите по камъка, които се бяха образували, съм запълнил с бял цимент, а отгоре съм направил ретуш - с течение на времето цветът ще се изравни с цвета на варовика, увери той. По барелефа на Вапцаров Калит умишлено не изчистил агресивно драсканиците със зелен спрей, за да не наруши целостта на работата. Измих го, махнах прахоляка, освежих образа и го покрих със специална паста, която възстановява оригиналния цвят на бронза и не позволява влияние на дъждовете и температурните аномалии, каза скулпторът. Все още тук-таме изпъкват следите от зеления спрей, но времето щяло да ги заличи, надява се той. 
Свикнал съм с подобни атаки и обвинения - това значи, че съм направил нещо хубаво, ако ме подминават с безразличие, значи нещо не е наред, каза още Зюхтю Калит. И изрази съжаление, че всъщност нападките са срещу градската управа в лицето на кмета Пенчо Милков и неговата заместничка Магдалина Илиева, при това в момент, когато Милков е в болница, а Илиева под домашна карантина заради ковидвируса.