Наблюдаващият прокурор изготвя постановление за вземане на мярка за неотклонение “парична гаранция” спрямо Димитър Педев. Младият мъж се намира в „Пирогов” след протеста от петък, 10 юли.

Няма да се внася искане за постоянна мярка, искането ще е за 1000 лева парична гаранция, съобщи адвокатът на Педев – Христо Ботев.

Защитникът посочи, че подобно искане е разумно.

Димитър Педев, който е служител на Нова телевизия, през 2018 г. бе част и от екипа на БГНЕС като монтажист, има обвинение за извършено престъпление по чл. 325 от НК за хулиганство.

„Според обвинението е извършил непристойни действия по отношение на полицейски служители на публично място. Само това знам и не искам да говоря за неща, които не съм запознат”, посочи адвокат Ботев.

Запитан за здравословното състояние на Димитър адвокат Ботев, каза, че момчето все още има световъртеж, през нощта е повръщал.

„Видимо има множество охлузвания, аркада на окото, хематом. Изглежда като доста бит човек. Личи си, че не е самоволно падане”, каза още адвокат Христо Ботев.

По-рано от Нова телевизия излязоха в позиция, в която апелираха към справедливо и бързо разглеждане и решаване на делото по повдигнатото обвинение срещу Димитър.

„Във връзка със случая бихме искали изрично да заявим, че ръководството и целият екип на NOVA не толерират каквито и да било форми на насилие от и срещу граждани. Апелираме към справедливо и бързо разглеждане и решаване на делото по повдигнатото обвинение срещу нашия служител, като вярваме, че ще бъдат взети предвид и безпристрастно разгледани всички факти и обстоятелства”, заявиха от медията.

На брифинг преди обед днес, директорът на СДВР Георги Хаджиев, каза, че Димитър Педев, не е бит под колоните на Министерския съвет, а е арестуван в района на Орлов мост. По думите му младият мъж се е проявил „непристойно поведение и изключително грубо отношение и обиди към полицаи. Такива обвинения са повдигнати и към други граждани.

От брифинга на Хаджиев стана ясно, че СДВР проверява сигналите за полицейски произвол, които ще завършат в рамките на 1 месец.